Prhki, keksići s džemom nezaobilazni su na svakom tanjuru s blagdanskim kolačićima. Ako volite takvu vrstu keksića, isprobajte ovaj jednostavan recept za linzere s dodatkom maka, lijepljene džemom od žute šljive, piše Jannette Razum za Slatki svijet.
Sastojci
300 g glatkog brašna
40 g mljevenog maka
50 g šećera u prahu
200 g maslaca
1 žličica arome vanilije
naribana korica ½ limuna
Bonne Maman džem od žute šljive za spajanje keksića
Priprema
U zdjeli pomiješajte brašno, mljeveni mak, šećer u prahu i maslac. Maslac razmrvite prstima u brašnu i maku pa mijesite sve sastojke dok ne dobijete glatko tijesto. Tijesto zamotajte u prozirnu foliju i ostavite barem sat vremena u hladnjaku. Ohlađeno tijesto razvaljajte na debljinu od cca 5 milimetra pa modlicama izrezujte željene oblike od tijesta.
Kolačiće pecite 8-10 minuta na temperaturi od 160°C, odnosno dok lagano ne porumene. Kada ih tek izvadite iz pećnice bit će još malo mekani na dodir, ali će hlađenjem očvrsnuti. Ohlađene kolačiće lijepite Bonne Maman džemom od žute šljive ili nekim drugim okusom po želji. Ako volite, keksiće možete uvaljati i u šećer u prahu.