Foto: Thinkstock

„Ministarstvo zdravstva Ruske Federacije planira nastaviti smanjivanje pobačaja u zemlji, a njihov je broj u Rusiji u posljednje četiri godine prepolovljen“, izjavila je ministrica Veronika Skvortsova.

Malo je poznato da je komunistički SSSR prva zemlja u svijetu koja je zakonski dozvolila dobrovoljni prekid trudnoće još 1920. godine. To je, prema procjenama demografa, donijelo Rusiji dva i pol puta veće demografske gubitke od Prvog svjetskog rata, Drugog svjetskog rata i Oktobarske revolucije (građanskog rata) zajedno!

Govoreći na konferenciji na temu „stvaranja uvjeta za povećanje prirasta u Ruskoj Federaciji“, ministrica je izjavila da će nastaviti žestoko raditi na smanjivanju broja pobačaja: „Mi ćemo nedvojbeno nastaviti u tom smjeru. U zadnje četiri godine broj abortusa u našoj zemlji je smanjen dvostruko, tako da još uvijek ima mjesta za daljnji napredak.“

Skvortsova je istaknula da je 2016. bila vrlo znakovita godina, broj pobačaja smanjen je za 96 300 (13%). U prijašnjim godinama prosječno je smanjenje bilo za 8%, npr. za 67 000 u 2015. godini.

„Vrlo sam zadovoljna da je broj od devedesetak tisuća abortusa na zahtjev, bez ikakvih medicinskih razloga, smanjen za 72 000.“

Ministrica je također nadodala da će ministarstvo nastaviti raditi na smanjenju stope smrtnosti novorođenih, uz pomoć nedavno otvorenih roditeljskih centara u regijama u kojima je ta stopa nešto viša od prosjeka.

Ruska vlada je 2011. odlukom tadašnjeg predsjednika Medvedeva odlučila uvesti prve zakone protiv pobačaja. Tadašnja prva dama Svetlana Medvedeva povela je pro-life kampanju u Rusiji pod nazivom “Dajte mi život!”.

Trenutno je na snazi zakon koji zabranjuje izvođenje pobačaja u privatnim klinikama, a obaveza je i predstaviti majkama opasnosti pobačaja za njihovo zdravlje, dok se prikazivanje pobačaja kao sigurne medicinske procedure također zabranjuje.

Pobačaj je osobito bio raširen, prihvatljiv i potican u komunističkim zemljama. Iako je 90-tih stopa pobačaja u Rusiji značajno pala, u zemljama bivšega Sovjetskog saveza pobačaja je i dalje bilo najviše. Komunističke vlasti su do kraja 80-tih statistike držale državnom tajnom, međutim, poznato je da je samo 1965. ondje izvedeno čak 5,5 milijuna abortusa.

Pobačaj je u SSSr-u bio izjednačen s jednostavnom medicinskom procedurom koja je često bila neizbježna za sovjetsku ženu. 19. studenog 1920. komunisti su ozakonili pobačaj. Sovjetska Rusija bila je prva država u svijetu, koja je pristala na dobrovoljni prekid trudnoće, dok su druge države legalizirale su pobačaj tek za 40-50 godina.

Dugo vremena se nije moglo doći do statistike pobačaja u SSSR-u, no objavljivanje podataka 1980-ih svjedoče o tome da je država zauzimala jedno od prvih mjesta u svijetu po broju abortusa. Prema podacima istraživanja medicinskog demografa, doktorice medicinskih znanosti Elizavete Sadvokasove, na jednu ženu fertilne dobi bilo je prosječno oko 4 pobačaja. Istovremeno, ističe u svojim radovima Sadvokasova, legalizacija pobačaja nije dovela do potpune likvidacije nezakonitog prekida trudnoće.

U razdoblju od 1960. do 1980. pojavila se tendencija prema smanjenju broja pobačaja, no opći pokazatelji ostajali su prilično visoki još dugo: svake godine prosječan broj pobačaja premašivao je 4,5 milijuna nerođene djece. Ocjenjujući razmjere takve dinamike, poznati ruski demograf Beniamin Bašlačev ističe da su demografski gubici zbog pobačaja od 1960. do 1980. nanijeli Rusiji dva i pol puta više štete nego Prvi svjetski, Građanski i Drugi svjetski rat ako se uzmu zajedno.

Izvor: narod.hr/interfax.ru