Susjedski odnosi: Kako saznati tko je vlasnik koje strane ograde i koje su obveze?

ograda
Foto: iStock by GettyImages

Zbog zaštite imovine vlasnici zemljišta i nekretnina ograđuju zemljišta. Od kojih se materijala može podizati ograda, koju visinu ograda ne smije prelaziti? Na kojem se mjestu ograda smije podizati, s obzirom na granicu susjedovog zemljišta?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obveze vlasnika nekretnine i ograda

Vlasnik nekretnine dužan je s desne strane svojeg glavnoga ulaza, gledano s puta, ograditi svoj prostor. Znači, dužan ga je razdvojiti od susjedova prostora. Izuzetak je ako nije drugačije propisano ili postoji neki drugi mjesni običaj. Vlasnik ograde dužan je održavati u dobrom stanju svoju ogradu. Posebno je to dužan ako postoji opasnost od nastanka štete susjedu ili trećim osobama. Ograde mogu biti i zajedničke ako su u suvlasništvu susjeda s obje strane međe, piše Daniela Sukalić, dip. iur. za Gospodarski list.

Zajedničku ogradu svaki susjed može upotrebljavati sa svoje strane do polovine njezine širine. Međutim, ne smije činiti ništa čime bi oštetio ogradu ili što bi njegova susjeda sprječavalo da upotrebljava ogradu sa svoje strane. Troškove održavanja zajedničke ograde snose njezini suvlasnici na jednake dijelove. Suvlasnici solidarno odgovaraju za štetu koja bi trećima nastala zbog toga što ograda nije održavana uobičajenom u stanju. Na izgradnju ograda primjenjuju se odredbe Zakona o gradnji i Pravilnika o jednostavnim i drugim građevinama i radovima. Jednostavne i druge građevine koje su određene Pravilnikom mogu se graditi i bez građevinske dozvole.

> Koje su obveze susjeda vezano uz ogradu?

Građenju takvih građevina i izvođenju radova može se pristupiti na temelju glavnog projekta, tipskog projekta, drugog akta, odnosno bez akta ako je to propisano Pravilnikom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bez građevinske dozvole i glavnog projekta može se graditi ograda visine do 2,2 m mjereno od najnižeg dijela konačno zaravnanog i uređenog terena uz ogradu; ogradni zid visine do 1,6 m i potporni zid visine do 1 m mjereno od najnižeg dijela konačno zaravnanog i uređenog terena uz ogradu, odnosno zid do najviše točke ograde, odnosno zida.

Diplomirana pravnica Sukalić savjetuje da prije početka gradnje ograde razgovarate sa susjedima i da ih obavijestite o namjeri gradnje ograde. Sve kako bi izbjegli moguće nesuglasice. Također i da zatražite savjet arhitekta kako bi gradnja bila u skladu s pravilima struke i propisa.

Ako niste sigurni tko je vlasnik ograde

Ograda na granici imanja može biti bolna tema za susjede, osobito kada je treba popraviti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Olujno vrijeme, životinje i druge elementarne nepogode mogu ostaviti ograde ozbiljno oštećene ili čak nepopravljivo uništene, što je često predmet loših susjedskih odnosa i svađa. Teško je odrediti tko je odgovoran za plaćanje popravka bez saznanja tko je vlasnik koje strane ograde, ali prema stručnjacima iz tvrtke Jacksons Fencing, postoji nekoliko jednostavnih načina da se to utvrdi. Objasnili su da je jedna od prvih stvari na koju treba obratiti pažnju je li na vašem posjedu vidljiva “dobra” strana.

Iako se može činiti nemogućim, jednostavnim pogledom na ogradu reći tko posjeduje ogradu, stručnjaci su otkrili jednostavan način da to učinite.

“Obično možete pogoditi tko je vlasnik ograde ako vidite gdje su okrenute daske ili spojevi, pri čemu je vaša ograda obično okrenuta od posjeda tako da susjed ima ‘dobru‘ stranu ograde, navodi jutarnji.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Provjerite vlasnički list i zemljišne knjige

Iako je ovo jednostavan način da se pretpostavi tko je vlasnik ograde, ali nažalost nije siguran. Objašnjavaju da ne postoji zakon po kojem susjed mora dobiti “dobru” stranu ograde, pa se može dogoditi da obje strane izgledaju isto.

Iz tog razloga, najbolje je provjeriti pravne dokumente u kojima je navedeno vlasništvo i granica nekretnine.

Ako je ograda srušena ili nije jasno tko je stvarni vlasnik, nadležnom sudu može se podnijeti zahtjev da odredi među. Sudsko rješenje obvezujuće je za sve strane u postupku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/gospodarski.hr/jutarnji.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.