Visoki upravni sud 5.7. odlučuje o zakonitosti Tomaševićeva ukidanja mjere roditelj odgojitelj

Foto: fah; fotomontaža: narod.hr

Visoki upravni sud krajem travnja privremeno je odgodio izmjenu mjere roditelj odgojitelj u Zagrebu, a na sjednici Vijeća za ocjenu zakonitosti općih akata zakazanoj za 5. srpnja 2022. (utorak) u 10 sati odlučivat će o spornoj odluci zagrebačke Gradske skupštine iz prosinca lani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tada su većinom glasova gradski zastupnici ekstremno lijeve orijentacije izmijenili demografsku mjeru roditelj odgojitelj, na način da su je de facto ukinuli, mada ona predstavlja stečena prava za roditelje i pokazala se demografski učinkovita.

Dr. Markić: “Nadamo se da će Sud pružiti zaštitu svim ovim obiteljima od samovolje i nezakonitog postupanja gradonačelnika Tomislava Tomaševića”

Jako nam je drago da je Visoki upravni sud reagirao brzo prepoznajući važnost njihova odlučivanja za više od 5800 obitelji u gradu Zagrebu koje se brinu o više od 20.000 djece, od toga oko 6000 njih vrtićke dobi. Nadamo se da će Sud pružiti zaštitu svim ovim obiteljima od samovolje i nezakonitog postupanja gradonačelnika Tomislava Tomaševića“, komentirala je u travnju za Narod.hr dr. Željka Markić, izvršna direktorica udruge U ime obitelji, vijest da je na Dnevni red Vijeća za ocjenu zakonitosti, na Visokom upravnom sudu RH, uvršten predmet U ime obitelji, HURO i GI ‘Djeca su budućnost’, predan u siječnju ove godine.

Visoki upravni sud pokazao je ozbiljnost u pristupu ovoj temi koju Grad Zagreb, nažalost, nije pokazao”, istaknula je dr. Markić, na konferenciji za novinare ispred Poglavarstva Grada Zagreba nakon važne odluke Suda o odgodi stupanja na snagu Odluke o izmjenama Odluke za roditelje odgojitelje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Sud je istaknuo da je Grad Zagreb pozvao roditelje da uđu u ovu mjeru, od kojih je 50 posto u ovih pet godina dobilo još barem jedno dijete, i da te obitelji imaju pravo na sagledavanje zakonskih obveza i poštivanje zakona”, dodala je dr. Markić.

“Ova mjera znači da će obitelji nastaviti primati prihode na koje su računali sve dok Visoki upravni sud ne donese odluku o našem zahtjevu je li Tomaševićeva odluka o ukidanju Mjere roditelj odgojitelj u skladu sa zakonom”, kazala je dr. Markić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
> Šterc komentirao odluku suda i poručio: Mjeru roditelj-odgojitelj treba provesti na nivou cijele Hrvatske
> Dr. Markić: Visoki upravni sud pokazao je ozbiljnost koju Grad Zagreb nije pokazao za roditelje odgojitelje

Podsjetimo, udruga U ime obitelji (UIO) zatražila je u siječnju preko odvjetnika Karla Novosela zaštitu zakonskih prava roditelja odgojitelja od Visokoga upravnog suda. To su učinile i Hrvatska udruga roditelja odgojitelja (HURO) s odvjetnikom Krešimirom Planinićem, GI U djeci je budućnost i Ivica Lovrić s odvjetnicom Ksenijom Vržinom.

Od Suda su zatražili uvođenje privremene mjere – čime bi se zaustavila sva postupanja povezana s nezakonitom odlukom gradonačelnika Tomaševića.

Odvjetnik Novosel: “Pritisak je i s protivne strane da se to što prije napravi”

Odvjetnik Karlo Novosel za Narod.hr komentirao je raniju pozitivnu odluku Visokoga upravnog suda, te nam je rekao:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Moj komentar bi možda uopće bio suvišan. Moj komentar je, u stvari, tišina. Sve je toliko samorazumljivo i pravno jasno definirano bez ikakve dvojbe i potrebe za nekakvom pravnom diskusijom i obrazlaganjem, argumentima i kontraargumentima. Ovo je upravo jedino ono što se moglo očekivati. Postoji li nekakav unutarnji politički ili ideološki diskurs između sudaca, pa se stoga nije odmah mogla donijeti glavna odluka, ne znam, moguće je da da.

Ali, obzirom na smjer kojim su krenuli, jedino što je moguće sljedeće napraviti i to se mora napraviti vrlo brzo je donijeti meritornu odluku na isti način. Problem je što u prosjeku Visokom upravnom sudu treba dvije godine za postupanje. No drugačiji im je prosjek u javno praćenim predmetima. Što je zabrinjavajuće i naopaki princip, ali je to s druge strane sreća za roditelje odgojitelje. Prema onome što se vidi u medijima, pritisak je i s protivne strane da se to što prije napravi”, rekao je za Narod.hr odvjetnik Novosel.

Odvjetnik Krešimir Planinić pohvalio je timski rad svih onih koji su sudjelovali u pripremi materijala koji su prezentirani Visokom upravnom sudu, te je izrazio zadovoljstvo zbog privremene odgode izmjene mjere roditelj odgojitelj u Zagrebu.

> Peternel: Gradska vlast nije kadra znanjem i intelektualnom kapacitiranošću voditi grad poput Zagreba!

> Lovrić: Otkako je mjera roditelj odgojitelj na snazi rođeno je 500 djece više

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uspješna demografska mjera

Stručno mišljenje prof. dr. sc. Nenada Pokosa pokazalo je da je u samo pet godina uspješne demografske mjere roditelj odgojitelj u Zagrebu došlo do povećanja od 38,2 % u broju trećerođene djece te povećanju od čak 65,4 % u broju četvrtog i više rođene djece. To znači da je zahvaljujući mjeri roditelj odgojitelj u Zagrebu u pet godina rođeno oko 500 više djece, nego u prijašnjem usporednom razdoblju. Za sliku o važnosti te mjere za Zagreb: to je 20 razreda po 25 djece.

Ignoriranje trudnica koje su planirale koristiti se mjerom s trećim djetetom

Isto tako Tomašević ukidanjem mjere roditelj odgojitelj za buduće korisnike nije osigurao nikakvu pomoć ili uzeo u obzir činjenicu da se određeni broj Zagrepčanki odlučio na treće ili daljnje dijete – računajući na mjeru roditelj odgojitelj. Te trudnice i njihova djeca stavljeni su u nepovoljan položaj iako su imali legitimna očekivanja da se mjerom koriste – koja ne mogu ovisiti o tome tko dobiva ili gubi izbore u Zagrebu.

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.