Utorak, 21 siječnja, 2025
-0.2 C
Zagreb
Pratite nas:

Vrijeme je poklada: Kako pripremiti mekane i ukusne krafne ili pokladnice?

Podijeli

Pokladnica – slatka poslastica omiljeni je zalogaj u ovom fašničkom vremenu! Pročitajte nekoliko savjeta i postanite majstor u pripremi krafni!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Recept donosi Slatki svijet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako svi recepti za krafne nalikuju jedan drugome, ipak svaka domaćica ima svoje male tajne i trikove kako pripremiti mekane i prozračne krafne! Jedan takav, provjeren recept za krafne pogledajte ovdje, a u nastavku pročitajte nekoliko korisnih savjeta za uspješnu pripremu krafni!

Osnova za uspjeh u pripremi pokladnica su vrijeme i strpljenje te naravno dobro zagrijana prostorija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Isto pravilo primijenite i na vaše namirnice – jaja na vrijeme izvadite iz hladnjaka, mlijeko zagrijte (nikako ne smije biti vruće), a nije na odmet niti ako brašno prije nego što ga umijesite zagrijete u pećnici na nižoj temperaturi.

Važni trikovi

U pripremi krafni nemojte koristiti cijela jaja već samo žutanjkeBjelanjci tijesto čine čvršćim i žilavijim, a sigurno ne želite da to budu glavne karakteristike vaših krafni. Bjelanjke spremite u hladnjak ili zamrzivač pa iskoristite u nekoj drugoj prilici.

Prije premjesivanja tijesto mora “odmarati” dovoljno dugo da udvostruči svoj volumen. Nakon što tijesto razvaljate i izrežete krafne, ostavite tijesto 15 minuta da još malo “odmori”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako vaše krafne nebi upile previše masnoće u tijesto uvijek dodajte malo rakije ili ruma.

Još jedan ključan faktor za uspjeh krafni je povoljna temperatura ulja. Ulje za prženje krafni nikako ne smije biti prevruće jer će krafne brzo izgorjeti, a iznutra ostati sirove.

Ako se pak ulje ne zagrije dovoljno ili ako stavite previše krafni odjednom temperatura ulja će se sniziti, a krafne će upiti previše masnoće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Krafne uvijek pecite dubljoj posudi s puno zagrijanog ulja tako da nemaju doticaj s dnom. Najprije ih pecite poklopljene, a kada porumene odmah ih okrenite na drugu stranu i dalje pecite bez poklopca.

Tople krafne možete tradiconalno napuniti pekmezom od marelice ili nekim drugim vama dragim okusom pa čak i čokoladnim namazom te kremom od vanilije.

Kroštule i fritule

Uz krafne, u pokladnom vremenu počasno mjesto svakako imaju kroštule i fritule.

Hrskave i mirisne kroštule tradicionalno se pripremaju u našem primoriju gdje se aromatiziraju s nekim alkolholnim pićem, u Dalmaciji rakijom i voćnim likerima, a u Istri bijelim vinom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fritule su zaista jedan od najednostavnij deserata koje možete pripremiti kada se zaželite nečeg slatkog na brzinu, ali i kada iznenadni gosti pokucaju na vaša vrata. Ovdje pronađite rceept za brze Fritule s jogurtom.

Osim klasičnih fritula koje se posipaju šećerom u prahu ili jedu s čokoladnim preljevom, možete isprobati još jednu verziju – Fritule s jabukama!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sada kada znate sve tajne pripreme dobrih krafni te imate recepte za fritule i kroštule, vrijeme je da iznenadite svoga muža, djecu, roditelje, susjede… i zajedno uživajte u fašničkim delicijama! U slast!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/slatkisvijet.com

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.

Pročitaj više

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povezani članci