Za sve ljubitelje Cheesecakea: Kombinacija mascarpone sira i borovnica

mascarpone
Foto: Slatki svijet

Cheesecake je jedan od omiljenih kolača pa stoga i postoje razne verzije. Jedna je i ova: s bijelom čokoladom i mascarpone sirom. Krema je jako lagana, prozračna i svilenkasta, a kora se kratko peče. Recept Jannette Razum donosi Slatki svijet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sastojci

Podloga od keksa
250 g mljevenog keksa
130 g maslaca

Krema od sira i bijele čokolade
250 g mascarpone sira
400 g krem sira
200 ml slatkog vrhnja
100 g bijele čokolade
½ želatine 50 g

Umak od borovnica
200 g borovnica
50 ml vode
60 g šećera
20 g gustina

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Priprema

Najprije pripremite umak od borovnica. U lončić stavite borovnice, šećer te gustin razmućen u vodi. Borovnice kuhajte na nižoj temperaturi nekoliko minuta dok ne dobijete gusti umak nalik voćnom džemu. Umak od borovnica ostavite sa strane da se ohladi dok pripremate ostalo.

Maslac otopite na laganoj vatri pa pomiješajte s mljevenim keksima. Kekse ravnomjerno utisnite na dno okruglog kalupa za torte promjera 26 cm. Pećnicu zagrijte na 180°C stupnjeva pa kratko (5 minuta) zapecite podlogu od keksa i maslaca. Ovaj dio možete i preskočiti, ali ja volim hrskavu podlogu kod Cheesecakea pa ovaj dio nikada ne izostavljam.

Želatinu pomiješajte s 2 žlice vode i ostavite nekoliko minuta da nabubri, a zatim ju otopite.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bijelu čokoladu otopite na pari.

Slatko vrhnje izmiksajte u čvrsti šlag. U zasebnoj zdjeli kratko izmiksajte krem sir i Mascarpone sir. Dodajte otopljenu bijelu čokoladu te otopljenu želatinu pa kratko izmiksajte kremu. Na kraju dodajte prethodno izmiksani šlag pa sve još jednom kratko izmiksajte.

Na podlogu od keksa rasporedite pola kreme od sira. Preko kreme premažite umak od borovnica, a zatim nanesite ostatak kreme od sira. Zadnji sloj kreme od sira rasporedite u što više hrpica, tako ćete jednostavnije i brže premazati kremu preko voćnog umaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cheesecake prije posluživanja spremite u hladnjak na nekoliko sati, a najbolje preko noći.

NAPOMENA: Prilikom slaganja torte svi slojevi (kora od keksa i voćni umak) moraju biti ohlađeni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.