Za sve ljubitelje smokve: Sočna pita s finim nadjevom!

pita
Foto: Slatki svijet

Dok iščekujemo ljeto, ova će nas mediteranska voćka vratiti u toplije dane. Ovo je recept za sve koji vole deserte sa smokvama! Sočna pita bez glutena s finim nadjevom od jabuka i suhih smokava! Recept nam donosi Slatki svijet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sastojci

Prhko tijesto
300 g bezglutenske mješavine za kolače
180 g hladnog maslaca
100 g šećera
3 žlice hladne vode
Nadjev sa smokvama
400 g suhih smokava
150 g naribanih jabuka
100 ml vode
naribana korica ½ limuna
naribana korica ½ naranče
100 g šećera
1 žlica ruma
Ostalo
1 žlica gustina
5 žlica vode

Priprema

Smokve usitnite u blenderu. U lonac stavite vodu, usitnjene smokve, krupno naribane jabuke, šećer, rum te naribane korice naranče i limuna.
Sastojke za nadjev pirjajte na laganoj vatri 5-7 minuta. Zatim dodajte gustin razmućen u vodi, kratko još sve promiješajte pa maknite s vatre i ostavite da se malo ohladi dok pripremate tijesto.

pita
Foto: Slatki svijet

Za pripremu tijesta sve sastojke stavite u zdjelu i rukama umijesite glatko tijesto.
Tijesto tanko razvaljajte na laganoj pobrašnjenoj površini i prekrijte njime namašćen i pobrašnjen kalup za pite (26-28 cm). Odrežite višak tijesta i sačuvajte ga za prekrivanje pite.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
pita
Foto: Slatki svijet

Preko tijesta rasporedite nadjev od smokava i jabuka. Prije nego što stavite nadjev tijesto lagano izbodite vilicom.
Prekrijte pitu preostalim tijestom, malo ju izbodite vilicom i stavite u pećnicu zagrijanu na 180 °C. Pita se peče 20-25 minuta, odnosno dok ne počne rumeniti.
Ohlađenu pitu posipajte šećerom u prahu i uživajte!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.