Aldo Di Biagio o prilogu s Dubravkom Ugrešić: Stavljen je naglasak na nacionalizam u hrvatskom društvu iako to ne odgovara realnoj slici

Talijanski senator Aldo Di Biagio je zajedno sa senatorom Paolom Bonaiutiem postavio je pitanje „Odboru talijanskog parlamenta za emitiranje i nadzor usluga emitiranja“ u vezi intervjua s književnicom Dubravkom Ugrešić objavljenom u emisiji EstOvest na talijanskoj državnoj televiziji Rai3.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Senatori, između ostaloga, spominju potrebnu analizu komentara novinara koji kaže da je politička situacija u Hrvatskoj strašno uvjetovana nacionalizmom te da u Hrvatskoj jača uteg ekstremne desnice. To nam je bio povod za razgovor s Aldom Di Bagiom.

Aldo Di Bagio rođen je u Rimu 1964., a u Hrvatsku je došao 1991. i pridružio se Zboru narodne garde. Nakon rata živio je u Zagrebu sa suprugom, a 2002. otišli su u Rim.
2013. primio je odlikovanje Reda kneza Trpimira. Tadašnji predsjednik Josipović uručio mu je odlikovanje za izuzetan doprinos ugledu Hrvatske te za produbljenje prijateljskih odnosa između Hrvatske i Italije.

Dubravka Ugrešić i ‘glorificiranje fašizma u Hrvatskoj’: Što hrvatske institucije financiraju u inozemstvu?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Talijanski senator Aldo Di Biagio traži objašnjenje o intervjuu Ugrešić na Rai3 i prikazivanju Hrvatske ‘pod utegom ekstremne desnice’ 

Narod.hr: Što Vas je potaknulo da se obratite Odboru talijanskog parlamenta za emitiranje i nadzor usluga emitiranja? Što je sporno u vezi priloga o Dubravki Ugrešić na Rai televiziji?

Aldo Di Biagio: Upućivanje pitanja parlamentarnom odboru za nadzor nad Talijanskom radio televizijom (Rai), proizašlo je iz potrebe da se prijavi novinarski prilog koji nije bio neutralan u odnosu na teme o kojima se raspravljalo.
U prvom redu se odnosi na komentare novinara, koji na državnoj tv moraju biti nepristrani i trebali bi se ograničiti na objektivno prikazivanje tema bez pristranosti i iskazivanja vlastitog stava, u suprotnosti s onim sto se u datom prilogu dogodilo.
Sam odabir priloga, odnosno intervju s D. Ugrešić, nije sporan, jer je dio slobode uredničkog odabira Tv mreže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Narod.hr: U obraćanju Odboru kažete kako se izjave novinara ne poklapaju sa stvarnom situacijom u Hrvatskoj – o čemu se radi?

Aldo Di Biagio: Parlamentarno izvješće se posebno odnosi na komentar novinara u kojem ukazuje na prisutnost nacionalizma na hrvatskoj političkoj sceni. Nadalje novinar je osobit naglasak stavio na nacionalizam u hrvatskom društvu, nadovezujući se pri tom na izjave književnice i njenu osebujnu interpretaciju stanja u Hrvatskoj, premda faktički to ne odgovara realnoj slici.

Narod.hr: Je li u spomenutom tv prilogu riječ o slobodi izražavanja ili o nepoštivanju prava na informaciju s obzirom na iznošenje samo jedne strane?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Aldo Di Biagio: Prije svega, potrebno je razlučiti dvije stvari:
Jedna je urednički izbor po vlastitom nahođenju, koji spada u legitimnu slobodu informiranja i u okviru koje je, pretpostavljam, odlučeno prezentirati književne uratke književnice Ugrešić, koja je svoj književni identitet izgradila na odredđenim, specifičnim pozicijama, s kojima se ne moramo svi slagati i čija stajališta ja osobno ne dijelim.
S druge pak strane imamo novinarski prikaz koji ne bi smio zadirati u sadržaj rečenog, a koji je naprotiv dao još jači naglasak i značaj izjavama koje je književnica izgovorila, predstavljajući ih kao “objektivnu istinu”.
Novinarska nepristranost je u ovom slučaju sigurno kompromitirala pravo na točnu informaciju, iznoseći činjenice koje su u potpunosti ili dijelom neistinite i difamatorne, te stvaraju pogrešnu sliku Hrvatske u javnosti.

Narod.hr: Kako stati na kraj neobjektivnosti i pristranosti u državnim medijima?

Aldo Di Biagio: Radi se o uvijek aktualnoj temi, često prisutnoj u javnim raspravama u Italiji.
No mišljenja sam da kada ta nepristranost zadire u teme koje se tiču drugih država, nama bliskih i prijateljskih poput Hrvatske, sve dobiva drugačiju konotaciju, “opasniju”, nego u slučaju kada se radi o talijanskim nacionalnim temama.
Prioritet medija je pružiti objektivne informacije, bez ulaženja u bilo kakva ideološka zastranjenja, osobito kada se priprema novinarski prilog s osobom koja poput Ugrešić predstavlja određene, poznate ideološke pozicije u odnosu na zemlju iz koje potječe.

Narod.hr: Ugrožava li takav medijski pristup i odnose Italije i Hrvatske?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Aldo Di Biagio: Na sreću, odnosi između Rima i Zagreba, Italije i Hrvatske, su čvrsti i u ovom trenutku obiluju brojnim projektima i inicijativama, te sumnjam da bi mogli biti poljuljani i kompromitirani površnošću nekih neadekvatnih talijanskih novinarskih priloga.
Sigurno, u povijesnom trenutku poput ovoga u kojem živimo, neophodno je prikazivanje i širenje točnih i dobro provjerenih informacija, osobito kad je u pitanju Europa ili zemlje članice, a sve u cilju da bi se izbjeglo podgrijavanje pesimizma i antieuropeizma kojeg očito u ovom trenutku ne nedostaje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.