Assangeov odvjetnik predao žalbu švedskom vrhovnom sudu: Traži poništenje naloga za uhićenje

Odvjetnik osnivača Wikileaksa Juliana Assangea žalio se švedskom vrhovnom sudu, najvišem tijelu sudskog sustava u zemlji, optuženog za seksualno zlostavljanje, radi poništenja naloga za uhićene njegovog klijenta, piše rtl.com.

Assangeov odvjetnik žalio se na ”ozbiljna ograničenja” slobode odbjeglog, tvrdeći kako su takva ograničenja nesrazmjerna optužnici koja je podignuta protiv njega.

Boji se izručenja SAD-u

Od 2012. Assange je u ekvadorskoj ambasadi u Londonu kada mu je odobren politički azil kako bi izbjegao izručenje Švedskoj. Assange ne može izaći iz veleposlanstva, a da ga britanska policija ne uhiti i pošalje u Švedsku.

Assange je optužen za seksualne prijestupe, uključujući silovanje, dvije žene u Švedskoj u 2010. godini, a tužitelji se žale da ga ne mogu ispitati, iako ih Assange poziva da to učine.

Utočište je našao u ekvadorskoj ambasadi kako bi izbjegao izručenje SAD-u zbog uloge u objavljivanju na Wikileaksu 250.000 američkih diplomatskih telegrama i 500.000 tajnih vojnih izvještaja o obrani.

Već se žalio, ali je žalba odbijena

Njegova žalba je odbijena u studenom kada je sud presudio da bi mogao izbjeći daljnje pravne postupke ako ukinu nalog za uhićenjem. Naveli su i kako je njegov odlazak u ekvadorsko veleposlanstvo bio dobrovoljan. Sudac Wagnert je tada poručio da tužiteljstvo mora učiniti više po pitanju ovog slučaja.

Glasnogovornik tužitelja je rekao kako ne bi ‘”davao detalje” o istrazi. Jedan od Assangeovih odvjetnika, Samuelson, potvrdio je kako nije čuo ništa što bi moglo pomaknuti slučaj s mjesta.

Odvjetnik jedne od žena koje traže Assangeovu odgovornost, Claes Borgstrom, za Guardian je rekao kako tužitelj ima ”materijale za koje koje nitko drugi ne zna”. Tu je tvrdnju demantirao Assangeov odvjetnik Samuelson koji je to nazvao “praznim riječima”.”Znam da nema čvrstih dokaza protiv Juliana Assangea”, dodao je.

Obrana se uzda u europsko pravo

Nakon što Vrhovni sud čuje argumente Assangeova odvjetnika, odlučiti će hoće li uvažiti njegovu molbu. Charlotte Edvardsson iz Vrhovnog suda kaže kako će vjerojatnije da će sud donijeti pismenu presudu nego održati ročište.

Samuelson je rekao kako je obrana imala jače argumente protiv naloga. ”Naveli smo više detalja o presudama i protokolima Europskog suda za ljudska prava, produbljujući istragu izvan granica švedskog zakona i ulazeći u europska prava”, istaknuo je.

Assangeovi odvjetnici pravdu će tražiti na Europskom sudu, ako žalba u Švedskoj bude neuspješna. Vjeruju da europsko pravo ide snažno njima u korist.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/rtl.com
Photo: Espen Moe/Flickr