Danas odluka o izručenju Todorića: Šanse 50:50

Foto: fah

Visoki sud u Londonu održat će u 11:30 po našem vremenu ročište na kojem bi trebala biti donesena konačna odluka o tome hoće li Ivici Todoriću biti odobrena žalba na izručenje Hrvatskoj, piše HRT.

Sudac Duncan Ouseley će razmatrati zahtjev osnivača Agrokora na pravo na žalbu na prvostupanjsku odluku o izručenju Hrvatskoj. Obrana će imati sat vremena za iznošenje dokaza, no sudac je izričito naglasio – da to moraju biti novi, a ne preformulirani stari dokazi koje je prvostupanjski sud 23. travnja odbacio. Tada je odlučeno da Ivica Todorić treba biti izručen Hrvatskoj.

Ako sud prihvati zahtjev Todorićeve obrane, tada počinje žalbeni proces koji može potrajati, a bude li ga odbacio, prvostupanjska odluka postat će pravomoćna i slijedi izručenje. Na temelju razgovora s Todorićevim engleskim odvjetnicima Čedo Prodanović procjenjuje da su izgledi za izručenje polovični.

“Oni kažu da su šanse otprilike 50:50. Nadaju se, a u tome određenu težinu ima i činjenica da ga zastupaju odvjetnici Cherie Blair i James Hines. Postoji šansa da se žalba uvaži i onda nije dan D. te se postupak nastavlja”, rekao je za Hrvatski radio odvjetnik Čedo Prodanović.

Čini se da Todorićeva obrana mnogo toga polaže u tezu o političkom progonu. Odvjetnik Hines je tvrdio da ima nove dokaze koji će to i potkrijepiti. A mogu li se u to uključiti i najnovije spoznaje iz e-mailova o grupi Borg između Martine Dalić i Branimira Bricelja koji su navodno dan uoči sjednice vlade prilagođavali lex Agrokor fondu Knighthead odvjetnik Prodanović smatra da će ti e-mailovi imati utjecaja ako će biti na vrijeme dostupni engleskim odvjetnicima. “Ta afera se dalje širi i to na određeni način ima političke implikacije”, smatra Prodanović.

Odluka Visokog suda na Todorićev zahtjev za pravo na žalbu na prvostupanjsku presudu prema kojoj treba biti izručen Hrvatskoj očekivala se 6. rujna, ali je njegova obrana dobila dodatno vrijeme tvrdeći da imaju nove dokaze. Todorić se na ročištu 6. rujna pojavio u društu novih odvjetnika – Cherie Blair, supruge bivšeg britanskog premijera Tonyja Blaira i Jamesa Hinesa, odvjetnika specijaliziranog za gospodarske prijevare i izručenja.

Todorićev novi odvjetnik James Hines zatražio je na tom ročištu dodatno vrijeme za podnošenje zahtjeva na pravo na žalbu, tvrdeći da imaju nove dokaze. Odvjetnik Hines, koji je jedini govorio, spomenuo je u svom obraćanju iskaze USKOK-u koji su procurili u javnosti i aferu Hotmail te rekao da se nada da će moći dokazati utjecaj političara na istragu. Sudac je odobrio zahtjev Todorićeve obrane i zakazao novo ročište na kojem će obrana imati sat vremena za iznošenje skice novih dokaza. Sudac je izričito naglasio da to moraju biti novi dokazi, a ne preformuliranje starih dokaza koje je odbacio prvostupanjski sud u presudu 23. travnja, kojom je odlučeno da Todorić treba biti izručen Hrvatskoj.

Ukoliko obrana uspije predstaviti nove dokaze sud može Todoriću odobriti žalbeni postupak što bi značilo da bi on u Velikoj Britaniji mogao ostati još najmanje godinu i pol do dvije. Druga je opcija da se potvrdi prvostupanjsku odluku iz travnja kada je sud odlučio da nema političkog progona i da Ivicu Todorića treba izručiti Hrvatskoj. U tome slučaju će se agencije Velike Britanije i Hrvatske dogovoriti izručenje. Hrvatska policija bi u roku deset dana trebala bi prepratiti iz Londona u Zagreb, tj. u istražni zatvor Remetinec kojeg mu je prije godinu dana odredio sud zbog mogućnosti utjecaja na svjedoke. Bit će zanimljivo čuti koji su novi argumenti koje će na sudu iznjeti ‘ojačana’ Todorićeva obrana, javlja HRT-ova reporterka Silvana Skočajić.

Sutkinja Westminsterskog suda Emma Arbuthnot u prvostupanjskom postupku odobrila je 23. travnja izručenje Ivice Todorića Hrvatskoj, ne prihvativši nijedan argument Todorićeve obrane da je on žrtva političkog progona. Todorićeva obrana je kroz svjedočenja dvoje svjedoka nastojala dokazati postojanje političkih motiva za njegov progon, zatim da u Agrokoru nije bilo financijskih nepravilnosti te da DORH još nema dovoljno čvrstih dokaza za potvrđivanje optužnice.

Todorić je uhićen lani 7. studenog u Londonu, kamo se sklonio nakon izbijanja afere Agrokor, temeljem europskog uhidbenog naloga koji je raspisala Hrvatska, a istog dana je pušten na slobodu uz jamčevinu od sto tisuća funti i mjere opreza. Prvostupanjskom presudom o izručenju od 23. travnja Todoriću su određene nešto strože mjere nadzora, pa se od tada mora javljati policiji svaki dan, umjesto dvaput tjedno kao prije presude te ne smije napuštati svoj stan između 21 i 7 sati.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/HRT