Desni Forum za demokraciju u Nizozemskoj osvojio tri mandata

Foto: snimka zaslona

Nakon što je u ožujku antimigrantska stranka Forum za Demokraciju osvojila je najviše glasova na izborima za gornji dom parlamenta u Nizozemskoj, sada je ostvarila i odličan rezultat na europarlamentarnim izborima osvojivši 10,90% glasova, odnosno tri mandata. FvD je tek prije 2 godine po prvi puta izašao na izbore u Nizozemskoj. Najveći gubitnik je nekada popularni predstavnik desnice Geet Wilders koji je izgubio sva četiri mandata u EP.

No, za njenog čelnika Thierrya Baudeta nizozemska javnost čula je još 2016. godine kada se održao referendum glede učvrščivanja veza između Europske unije i Ukrajine. Inspiriran britanskom kampanjom za izlazak iz EU, novosnovani think-thank pokrenuo je peticiju protiv protiv takozvanog “sporazuma o pridruživanju” s Kijevom.

To je bio prvi referendum koji se održao u skladu s nizozemskim zakonom, a koji kaže da se referendum u toj zemlji sa 17 milijuna stanovnika, mora održati ukoliko peticija skupi više od 300.000 potpisa.

Baudet je inače završio preddiplomski studij povijesti te magistrirao i doktorirao pravo. Doktorirao je pravo na temi “Važnost granica. Zašto su za predstavničke vlade i vladavinu prava nužne nacionalne države”, a jedan od mentora mu je bio utjecajni konzervativni filozof Roger Scruton.

Među važnijim radovima ističe se “Slamanje stranačkih kartela – nužnost referenduma”.

Baudet je veliki kritičar multikulturalizma, političke korektnosti i rodne ideologije te smatra Europsku uniju projektom kulturnih marksista s ciljem zatiranja europske civilizacije.

“Ideološki sam protiv Europske unije, zajedničkog tržišta, protiv otvorenih granica, protiv eura, protiv cijele stvari”, istaknuo je Baudet za medije prije nekoliko mjeseci.

Izvor: narod.hr