EK preporučila smanjenje poreza na cijenu električne energije

električna energija
Foto: Thinkstock

Aktualna energetska kriza koja se očituje divljanjem cijene plina i drugih energenata prisilila je vlade europskih država na intervenciju kako bi građanima i poduzetnicima pomogle u prevladavanju financijskih šokova. Preporuke i mjere pripremaju se i na razini Europske unije te je prošloga tjedna predstavljen paket instrumenata za ublažavanje krize, piše tportal.

U raspravi sa zastupnicima na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u srijedu, uoči sastanka Europskog vijeća, čelnica Europske komisije Ursula von der Leyen osvrnula se na kratkoročne mjere za pomoć kućanstvima i poduzećima zbog strelovitog rasta cijena energenata naglasivši da ‘neke mjere mogu biti poduzete vrlo brzo po trenutnim europskim pravilima’.

Smanjenje poreza na cijenu električne energije jedna je od mjera koju države članice ‘vrlo brzo’ mogu provesti kao odgovor na rast cijene plina, izjavila je Von der Leyen.

Predsjednica Komisije pojasnila je da trećina cijene struje ovisi o infrastrukturi, trećina cijene je tržišna, a prosječno u Europskoj uniji trećina cijene ovisi o ‘porezima i nametima’. Pritom je napomenula da postoje države članice s 50 posto udjela poreza i nameta u cijeni struje te one mogu vrlo brzo djelovati.

Spomenula je i preveliku ovisnost o plinu i nafti, kao uvoznim energentima, i potrebu za bržom energetskom tranzicijom.

Prošloga tjedna Europska komisija predstavila je paket instrumenata za ublažavanje posljedica energetske krize. Kratkoročne mjere za pomoć ugroženim građanima uključuju vaučere ili djelomično plaćanje računa, privremene odgode plaćanja, zaštitne mjere izbjegavanja iskapčanja s mreže te ciljano smanjenje poreznih stopa za ugrožena kućanstva. Europska komisija odobrila je financiranje potpore za potrošače iz prihoda od prodaje emisijskih jedinica stakleničkih plinova u sklopu europskog sustava (EU ETS).

Komisije preporučuje i pomoć industrijskim tvrtkama u skladu s pravilima EU-a o državnim potporama. Većina zemalja EU-a već je donijela prve mjere pomoći za potrošače i poduzetnike. Neke zemlje, poput Češke, odlučile su se za privremenu obustavu naplate PDV-a na električnu energiju i plin.

U Hrvatskoj je Vlada na mjesec dana ograničila cijene naftnih derivata. Što se tiče električne energije i plina za kućanstva, zagarantirane su nepromijenjene cijene do kraja ogrjevne sezone.

Poljska je osigurala 328 milijuna eura pomoći za 2,6 milijuna kućanstava kako bi se lakše nosila s višim računima za potrošnju energije.

Njemačka planira gotovo prepoloviti naknadu za obnovljive izvore energije kako bi pomogla kućanstvima plaćati visoke račune za struju.

Francuska vlada je sredinom rujna odlučila jednokratno isplatiti vaučer od po 100 eura za 5,8 milijuna kućanstava kako bi im olakšala plaćanje većih računa za struju. Početkom listopada premijer Jean Castex najavio je ograničavanje rasta cijena plina i električne energije u zimskim mjesecima.

Francuska vlada je ujedno od čelnika Eurogrupe, neformalne skupine ministara financija eurozone, zatražila analizu europskih tržišta plina i struje kako bi se rasvijetlio trenutačni skok cijena i utvrdio zajednički europski odgovor.

Italija je najavila smanjenje poreza na električnu energiju u visini od tri milijarde eura.

U Španjolskoj su veleprodajne cijene struje više nego utrostručene te je vlada sredinom rujna ograničila njihov daljnji rast.

Europska komisija razradila je i srednjoročne mjere za trajnije ublažavanje cjenovnih udara na energente. Između ostaloga, planirana su ulaganja u skladišta plina kako bi se povećale zalihe te mogućnost zajedničke nabave plina svih država članica na međunarodnim tržištima.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/tportal