EP traži povećanje sredstava za promicanje vladavine prava na 1,8 milijardi eura: Od toga 40% ide nevladinim organizacijama

Foto: Fah

Europski parlament je zatražio da se za novi EU-ov program koji će promicati demokraciju i vladavinu prava, a njegovi korisnici znatnim dijelom biti nevladine organizacije, u višegodišnjem proračunu Unije namijeni 1,8 milijardi eura, trostruko od prijedloga Komisije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

>Milijarde za nevladine udruge – što se sve moglo učiniti s tim novcem?

>Željko Sakić: Nevladine udruge u Hrvatskoj u službi lijevog svjetonazora

Europski su zastupnici s 426 glasova za i 152 protiv usvojili prijedlog izvjestiteljice Bodil Valero (Zeleni/ESS) da se oko 1,8 milijardi eura u razdoblju od 2021. – 2027. dodijeli za novi program Prava i vrijednosti koji će objediniti dva već postojeća programa, “Prava, jednakost i građanstvo” i “Europa za građane”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oko 40 posto sredstava budžeta bit će namijenjeno financiranju nevladinih organizacija.

>U Grčkoj uhićen čelnik nevladine organizacije za pomaganje imigrantima

Program će se usredotočiti na zaštitu i promicanje demokracije i vladavine prava, neovisnosti pravosuđa i temeljnih prava te pružiti potporu nezavisnim organizacijama civilnog društva koje se bave obranom ljudskih prava, promicanjem transparentnosti i smanjenjem korupcije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Europska komisija je predložila da se za taj program u Višegodišnjem financijskom okviru, proračunu EU-a za razdoblje 2021-2027., izdvoji 642 milijuna eura, a nakon što je na plenarnoj sjednici u Strasbourgu utvrđeno i stajalište parlamenta mogu započeti pregovori s Vijećem EU-a.

Izvjestiteljica Valero (Zeleni/ESS) zatražila je dodatno povećanje sredstava jer bi planirana sredstva bila nedostatna za obavljanje svih potrebnih projekata.

Povjerenica Komisije Věra Jourová složila se sa prijedlogom izvjestiteljice, no i naglasila kako će se i kroz druge slične programe s manjim financiranjem moći ostvariti jednako dobar posao u području očuvanja europskih vrijednosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Novi će program poticati sudjelovanje u stvaranju demokratičnije unije i očuvanja prava i vrijednosti. Nevladine organizacije i dalje će imati ključnu ulogu u implementaciji budućih programa, a program će, osim nevladinih organizacija, financirati i javne ustanove kao što su muzeji i istraživački centri”, istaknula je tijekom rasprave Jourová.

Zastupnici su tijekom rasprave ukazali na to kako je jedan od najvećih problema na području zaštite prava i vrijednosti očuvanje kulturne raznolikosti, posebice kada je riječ o različitih religijama, nacionalnostima i rasama.

“Izraz ‘Europa koja štiti’ ne znači zaštitu protiv imaginarnih neprijatelja ili migranata. Naprotiv, Europu moramo zaštiti od njezinih stvarnih neprijatelja – ksenofoba, govora mržnje i nedostatka solidarnosti”, rekao je zastupnik Juan Fernando López Aguilar (S&D).

“Europski parlament će podržati projekte koji dolaze iz lokalnih zajednica, poput projekta Twinning. Vjerujem da će nam novi programi pomoći u stvaranju Europe koja potiče kulturnu raznolikost“, zaključila je zastupnica Sylvie Guillaume (S&D).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Europarlamentarci su se složili da u izvanrednim slučajevima, kada dođe do naglog pogoršanja stanja u nekoj od članica i ugrožavanja temeljnih vrijednosti Unije, Europska komisija može po žurnom postupku otvoriti natječaje za financiranje organizacija građanskog društva kako bi se potaknuo demokratski dijalog.

Program Prava i vrijednosti dio je fonda Unije “Pravosuđe, prava i vrijednosti” koji pojednostavnjuje postojeće programe u tom području.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.