EPP od Junckera traži da se EK bavi i europskom poviješću

Skupina od dvadesetak zastupnika Europske pučke stranke uputila je pismo novom predsjedniku Europske komisije Jean-Claude Junckeru u kojem traže da jedan od povjerenika u budućoj Komisiji bude zadužen za pitanja europske povijesti i sjećanja na žrtve totalitarnih režima.

“Zastupnički klub Europske pučke stranke smatra da europske institucije, posebice Europska komisija, trebaju poticati široku raspravu na europskoj razini o uzrocima i posljedicama totalitarne vladavine”, kaže se u priopćenju koje je objavio EPP.

“To nije puki povijesni ili emocionalni problem. To je problem koji je važan za istinski potpunu integraciju Europe”, dodaju potpisnici apela.

Poziv Junckeru potpisalo je dvadesetak zastupnika Europske pučke stranke, među njima i hrvatski članovi te skupine Andrej Plenković, Dubravka Šuica, Davor Ivo Stier, Ivana Maletić i Marijana Petir. Potpisao ga je i predsjednik kluba zastupnika EPP-a, bavarski demokršćanin Manfred Weber.

“Duboko vjerujem da se europski projekt može izgraditi samo na temeljima istine i pomirenja. Europski parlament je već osudio zločine počinjene u totalitarnim režimima. No još uvijek smo svjedoci relativizacije spomenutih zločina, posebice u nekim zemljama srednje i istočne Europe. stoga bi se nova Europska komisija trebala kontinuirano baviti tim pitanjem i podržati projekte vezane uz promoviranje europskog sjećanja i savjesti”, rekao je zastupnik Andrej Plenković.

Potpisnici se pozivaju na rezoluciju Europskog parlamenta “O europskoj savjesti i totalitarizmu” od 2. travnja 2009., u kojoj se traži rasvjetljavanje i procjena zločina koje su počinile vlasti u komunističkim totalitarnim režimima kako bi se došlo do pomirenja koje se može postići priznanjem odgovornosti, traženjem oprosta i poticanjem moralne obnove.

“Kako bi se dosegao cilj koji je zacrtan u rezoluciji Europskog parlamenta iz 2009.godine, zastupnici Europske pučke stranke vjeruju da je nužno da u novoj Europskoj komisiji pod vodstvom predsjednika Junckera jedan povjerenik ili povjerenica uključi u svoj resor i pitanja vezana uz europsku povijest i sjećanje”, kažu potpisnici pisma.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/h
Photo: fah