EU u velikoj krizi u očima svojih građana zbog nedostatka solidarnosti: Čak 88% Talijana smatra da su ostavljeni na cjedilu

epa08339218 Medical staff at work in the new wards set up at Cardarelli hospital, an emergency room and an intensive care unit, to deal with the emergency of COVID-19 pandemic in Naples, Italy, 02 April 2020. Italy is under lockdown in an attempt to stop the widespread of the SARS-CoV-2 coronavirus causing the Covid-19 disease. EPA/CIRO FUSCO

Kada su Talijani osjetili da ih je Europa ostavila same u ranoj fazi pandemije, povjerenje u europski projekt EU se jako smanjilo. Provedena anketa pokazala je da 88% Talijana smatra da EU ne podržava Italiju, dok 67% smatra članstvo u EU-u kao nedostatak, piše Guardian.

Europska unija prevladala je razne oluje spašavanja od eurozone, migracijske krize i Brexita, ali mnogi se boje da bi epidemija koronavirusa mogao biti još razorniji, te označiti kraj Europske Unije.

Kao glavni problem navodi se nedostatak solidarnosti i međusobne pomoći zemljama EU koje su u velikoj potrebi i u kojima ljudi umiru doslovno u stotinama svakog dana.

U rijetkom istupu Jacques Delors, bivši predsjednik Europske komisije koji je pomogao u izgradnji moderne EU, proteklog je vikenda prekinuo šutnju kako bi upozorio da nedostatak solidarnosti predstavlja “smrtnu opasnost za Europsku uniju”.

Enrico Letta, bivši talijanski premijer, rekao je da se EU suočava sa “smrtonosnim rizikom” globalne pandemije. “Suočeni smo s krizom koja se razlikuje od prethodnih kriza”, rekao je za Guardian, „dijelom, rekao je, zbog nepredvidivog napredovanja virusa, dijelom zbog toga što je ‘europejstvo’ oslabilo drugim krizama u posljednjem desetljeću.“

Ako su svi uzeli strategiju “prvo Belgija” ili “prvo Njemačka”, rekao je, “svi ćemo zajedno potonuti”. EU je krenula loše prvim reakcijama, jer su neke zemlje uvele zabrane izvoza vitalnih medicinskih proizvoda u borbi protiv korona virusa ili postavile granične kontrole zbog kojih su građani pogođenih država ostali bez toga.

U ranoj fazi krize, Rusija i Kina poslale su medicinsku pomoć u Italiju, dok njeni najbliži susjedi nisu reagirali na pozive Rima u pomoć. Pandemija je ponovno otvorila krize u eurozoni, oživljujući i stereotipe o južnim Europljanima i Sjevernjacima.

“Svaka kriza smanjuje povjerenje između država članica i unutar cijelog sustava i to je stvarni problem”, rekla je Heather Grabbe, bivša savjetnica povjerenice za proširenje EU.

U Italiji mnogi uspoređuju njemačku Vladu u Berlinu s nacističkom diktaturom, koja želi ponovo pokoriti Europu. Na društvenim mrežama šire se neprijateljske poruke prema Njemačkoj i Nijemcima. “Sjetimo se svih, ako se vrate i uživaju u našim plažama, jedu u našim restoranima, posjećuju naše muzeje ili samo prošetaju najljepšom zemljom svijeta, onda moramo imamo dva cjenika: jedan za nas i svijet i jedan za Nijemce, Nizozemce i Austrijance “, ogorčeno pišu Talijani takve i slične poruke, navodi Jungefreiheit.de.

Podijeljenost je očita kad se pogleda reagiranje Europe na ekonomske posljedice koronavirusa. Francuska, Italija, Španjolska i još deset drugih članica želi uvesti tzv.”korona-obveznice” kojima bi se smanjila cijena zaduživanja pojedinih članica jer bi za njih jamčila zajednički cijela eurozona. Njemačka, Austrija, Finska i Nizozemska oštro se protive ovom prijedlogu. Smatraju kako obveznice za rješavanje problema s koronavirusom ne bi riješile prethodna dugovanja.

Odgovori europskih čelnika konačno će oblikovati javno mišljenje. Kada su Talijani osjetili da ih je Europa ostavila sama u ranoj fazi pandemije, povjerenje u europski projekt se smanjilo. Provedena anketa pokazala je da 88% Talijana smatra da Europa ne podržava Italiju, dok 67% smatra članstvo u EU-u kao nedostatak, što je izuzetan visoki postotak za Italiju kao zemlju članicu i utemeljiteljicu EU.

„Ako prevlada europska podjela, sjećanje će se zadržati na vrijeme kad su Kina i Rusija žurile u pomoć Italije“, zabrinuta je Nathalie Tocci, direktorica Instituta za vanjske poslove Italije i bivša savjetnica Federice Mogherini, „Talijansko povjerenje u EU trebalo bi ovisiti više o tome što Europa čini nego što rade Kinezi i Rusija.“

 

 

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Guardian