Europski parlament analizirao ulazak u EU za Srbiju, BiH i Kosovo. Evo i zaključaka

parlamet
Foto: iStock

Europski parlament u srijedu je iznio svoju procjenu političke situacije u tri države zainteresirane za članstvo u Uniji: Bosni i Hercegovini, Kosovu i Srbiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

EU parlament o BiH: Okončanje političkog zastoja i napredak u reformama

Zastupnici su ponovno izrazili potporu euroatlantskoj orijentaciji Bosne i Hercegovine. Međutim, oštro su osudili retoriku mržnje i remetilačke aktivnosti, uključujući povlačenje iz državnih institucija i opstrukciju njihovog djelovanja, posebice od strane vodstva entiteta Republike Srpske.

Pozvali su sve političke aktere da se bezuvjetno vrate u te državne institucije i unaprijede rad na reformama vezanim uz EU, posebice u području vladavine prava, izvijestio je Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj

U tekstu koji je prihvaćen s 479 glasova za, 81 protiv te 75 suzdržanih ističe se važnost održavanja općih izbora u Bosni i Hercegovini kako je i planirano u 2022. godini te na poštivanje njihovih rezultata. Pozivajući na uklanjanje svih oblika neravnopravnosti, diskriminacije i pristranosti u izbornom procesu, zastupnici izražavaju žaljenje zbog nedostatka političke volje za prevladavanje zastoja u pregovorima o reformi ustava i izbornog zakona te njihove neuspjele provedbe prije ovogodišnjih izbora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izvještaj potiče političke aktere da se pridržavaju i provode obveze političkog sporazuma postignutog u Bruxellesu 12. lipnja 2022. Također, pozdravlja poziv Europskog vijeća upućen čelnicima Bosne i Hercegovine da dovrše ustavnu i izbornu reformu.

U kontekstu ruske agresije na Ukrajinu, zastupnici također pozivaju Bosnu i Hercegovinu na provedbu EU sankcija s kojima se uskladila te upozoravaju na stalni interes Rusije za destabilizaciju Bosne i Hercegovine.

>Geopolitička analiza: Vučić ‘samari’/obmanjuje zapad, čekajući Putinovu pobjedu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Nakon godinu dana političkog zastoja i eskalirajućih secesionističkih pokreta, politički sporazum postignut u Bruxellesu 12. lipnja 2022. kao i posljednji zaključci Vijeća kojima se proglašava spremnost za dodjelu kandidatskog statusa BiH, snažni su signali predanosti Unije europskoj i euroatlantskoj budućnosti zemlje. Naše izvješće dodatno potvrđuje potporu Parlamenta europskim težnjama građana Bosne i Hercegovine, ali istodobno upozorava na glavne izazove s kojima se država još uvijek suočava. Riječ je o destabilizirajućim aktivnostima i blokadi državnih institucija od strane vodstva Republike Srpske, što se mora sankcionirati, te o zastoju u izbornim i ustavnim reformama”, rekao je izvjestitelj Paulo Rangel (EPP, Portugal).

>Sokol (HDZ): ‘Izvješće o BiH nažalost podržava izbore po protuustavnom izbornom zakonu’

Situacija na Kosovu: Europarlamentarci pozivaju na žurnu uspostavu EU bezviznog režima

Zastupnici su pohvalili veću političku stabilnost Kosova i snažnu predanost europskom putu te su ponovili svoj poziv državama članicama EU-a da hitno nastave s usvajanjem bezviznog režima za građane Kosova. Svako daljnje odgađanje potkopalo bi vjerodostojnost i ugled EU-a kao pouzdanog partnera, istaknuli su.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izvješće, usvojeno s 469 glasova za, 96 protiv i 72 suzdržanih, ponovno potvrđuje nedvosmislenu potporu Parlamenta dijalogu Beograda i Prištine uz posredovanje EU-a. Također, ponavlja važnost postizanja sveobuhvatnog, pravno obvezujućeg sporazuma o normalizaciji, ključnog za napredak Srbije i Kosova na europskom putu te za doprinos regionalnoj stabilnosti i prosperitetu.

Pozdravljajući usklađivanje Kosova s ​​EU-om po pitanju sankcija protiv Rusije te snažnu solidarnost s Ukrajinom, zastupnici su istaknuli da je neovisnost Kosova neopoziva te su pozvali države članice EU-a koje još nisu priznale Kosovo da to učine bez odgode.

“Današnje glasanje pokazuje snažnu predanost Parlamenta integraciji Kosova u EU te daje smjernice o provedbi standarda EU-a. Kosovo stalno dokazuje svoju predanost da napreduje u reformama povezanim s EU-om te se pozicionira kao vrlo pouzdan partner, duboko usidren u europskom i transatlantskom savezu.

Nažalost, Unija nije ispunila vlastito obećanje da će građanima Kosova omogućiti dugoočekivano putovanje bez viza. Iskreno se nadam da će ovo biti zadnje izvješće koje spominje ovaj propust. Što se tiče Vijeća, a u tom kontekstu izravno se obraćam Francuskoj i Nizozemskoj – sada je vrijeme da se usvoji odluka o liberalizaciji viznog režima ”, rekla je izvjestiteljica Viola von Cramon-Taubadel (Zeleni/EFA, Njemačka).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Srbija: Vraćanje na put EU integracije

Parlament pozdravlja činjenicu da je članstvo u EU-u i dalje strateški cilj Srbije, ali žali zbog nedostatka napretka, pa čak i nazadovanja u pitanjima koja su od temeljne važnosti u pristupnom procesu.

Zastupnici su pohvalili povratak pluralističkom parlamentu nakon izbora u Srbiji održanih 3. travnja 2022., ali su i pozvali na napredak u vladavini prava, temeljnim pravima, slobodi izražavanja, jačanju medijskog pluralizma i normalizaciji odnosa s Kosovom.

U izvješću, usvojenom s 523 glasova za, 78 protiv i 34 suzdržanih, izražava se snažno žaljenje što se Srbija nije uskladila sa sankcijama EU-a nakon ruske invazije na Ukrajinu. Novoizabrana vlast poziva se na hitnu prilagodbu odlukama EU-a koje se odnose na Rusiju. Zastupnici izražavaju zabrinutost zbog širenja dezinformacija te apeliraju na srpske vlasti i Europsku komisiju da se bore protiv njih, ruske propagande te drugih hibridnih prijetnji na zapadnom Balkanu.

“Nakon izbora u travnju 2022. i ruske vojne agresije, postoji stvarni osjećaj da naši partneri u Srbiji moraju odlučno krenuti naprijed na svom europskom putu. Naše izvješće činjenično sagledava složenu političku stvarnost u Srbiji te potiče sve proeuropske snage u zemlji da se u potpunosti usredotoče na napredak u reformama povezanim s vladavinom prava, na dijalog Beograda i Prištine te na usklađivanje s međunarodnim stajalištima EU-a.

Napominjemo da se još mnogo toga može učiniti kako bi Srbija napredovala na EU putu. Spreman sam surađivati ​​s novim vodstvom u Beogradu kako bismo radili na europskoj budućnosti Srbije”, rekao je izvjestitelj Vladimír Bilčík (EPP, Slovačka).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.