Grčka vlada: Samo 4 posto ‘izbjeglica’ koji nadiru na granicu su Sirijci

Foto: epa

Prema onome što je priopćila grčka vlada, samo četiri posto navodnih izbjeglica koje su posljednjih dana izvršile prodor na grčku granicu su Sirijci.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan tvrdio je kako otvara granice prema Europi kako bi odgovorio na prijetnju novog migrantskog vala iz Sirije.

Međutim, grčka vlada izvještava da samo malen broj migranata koji su nadrli na njihovu granicu otkada im je Erdogan “otvorio vrata”, dolazi iz Sirije, a čak i tada za mnoge se kaže da su osobe sa stalnim prebivalištem u Turskoj, a ne novi migranti koji bježe pred sukobom između Turske, pobunjenika džihadista i sirijske vlade koju podržava Rusija i Iran, piše Breitbart.com.

Ogromna većina migranata uhićenih u Grčkoj, zapravo su Afganistanci, koji čine 64 posto ukupnog broja.

Migranti iz Pakistana čine gotovo petinu uhićenih, 19 posto, a migranti iz same Turske na trećem su mjestu, s 5 posto udjela.

Tvrdi se da su Sirijci na udaljenom četvrtom mjestu, sa samo četiri posto, a slijede ih somalijski migranti u 2,6 posto, dok migranti iz zemalja širom Azije i Afrike, uključujući Irak, Iran, Etiopiju, Maroko, Bangladeš i Egipat zajednički čine 5,4 posto.

Turska vlada, međutim, osporava brojke koje je iznijela grčka vlada, tvrdeći kako je preko sto tisuća migranata stiglo u Europu, a ne samo nekoliko stotina kako Grci sugeriraju.

Erdoganova odluka da “otvori vrata” prema Europi većinom se smatra njegovom kaznom za nedostatak podrške europskih vlada za tursku invaziju na Siriju, a provedena je nakon što je veći broj turskih vojnika ubijen u zračnom napadu kojeg je provela ili sirijska vlada ili njezini ruski saveznici.

Grčki premijer Kyriakos Mitsotakis inzistira na tome da “Europa ne smije biti ucijenjena od Turske” i da njegova vlada ima sva prava da zaštiti svoju suverenu granicu, koja je ujedno i vanjska granica Europske unije.

Službeno Europska unija podupire Grčku iako retorika nekih ljevičarskih članica nije uvijek bila od pomoći, poput finske feminističke vlade koja je grčku odluku da suspendira zahtjeve za azil dok je kriza u tijeku ocijenila “lošim”.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr