Hrvatska dijaspora diskriminirana u odnosu na ostale hrvatske birače

Udruga Promatrač, nevladina udruga za poticanje građana u aktivnijem sudjelovanju u građanskim procesima, osigurala je za praćenje izbora zastupnika za EU parlament više od  300 promatrača. U današnjem priopćenju istaknuli su kako je bio određen broj prijava o nepravilnostima, ali i upozorili na diskriminaciju hrvatskih državljana koji imaju prebivalište izvan Hrvatske.

Udruga Promatrač zaprimila je određen broj prijava od strane građana RH o nepravilnostima tijekom dana izbora, koje će biti proslijeđene DIP-u  kako bi se dalje istražile i kako bi se spriječila buduća manipulacija građanima uoči izbora.

Istaknuli su kako tek je svaki četvrti birač u Hrvatskoj iskoristio svoje biračko pravo da odluči o tome tko će ga predsavljati u Europskom parlamentu.

Smatraju da je to posljedica nedovoljnog angažmana predstavnika izvršne vlasti, najvećih političkih stranaka i udruga koje su financirane iz proračuna Republike Hrvatske za poticanje sudjelovanja birača u političkim događajima.

„Držimo kako je potrebno unaprijediti  informiranje građana o važnosti izlaska na izbore u cilju demokratizacije hrvatskog društva“, ocijenili su iz udruge Promatrač.

Diskriminacija hrvatskih državljana koji imaju prebivalište izvan Hrvatske

„Izražavamo zabrinutost zbog nejednakog glasačkog položaj hrvatskih državaljana koji žive izvan Hrvatske – Hrvata u dijaspori – u odnosu na ostale hrvatske državljane“, istaknuli su te dodali kako bi mogli glasovati Hrvati u inozemstvu moraju se unaprijed prijaviti, te putovati stotinama, a u nekim zemljama, poput SAD-a i afričkih zemalja i tisućama kilometara kako bi došli do svojih biračkih mjesta.

„Činjenica kako je samo na prostoru BIH od 200,000 hrvatskih državljana, izborima za hrvatske zastupnike u Europski parlament pristupilo samo oko 2000 birača koji su mogli glasovati u samo 4 grada“, ocijenili su.

Također, podsjećaju nositelje zakonodavne i izvršne vlasti u RH kako je njihova obveza  osigurati svim Hrvatima  prava glasa koje je Ustavom zajamčeno svim hrvatskim državljanima.

Procjena rezultata izbora

Udruga Promatrač objavila je 25.5. u 20,30 sati na temelju informacija prikupljenih od 300 promatračaača –  točne procjene izbornih rezultata:

Lista br 6. HDZ, HSS, HSP AS, BUZ, DZS, HDS 41,89%

Lista br 20 SDP, HNS, IDS, HSU 27,42%

Lista br 15 ORAH 11,84%

Lista br 9 HDSSB, ABH, A-HSS, HRAST, HSP, HZ, OS, ZZH 7,75%

Lista br 10 Laburisti 3,22%

Lista br 12 NF, HSLS, PGS RI 2,93%  ,

Pojasnili su kako kod svih lista odstupanje njihove procjene od stvarnih rezultata je manje od 1% , dok se malo veća razlika vidi u slučaju SDP-ove liste (-2,5%) i ORAH-a (+2,4%), no budući da oni imaju slično biračko tijelo, možemo zaključiti  kako to spada u „statističku pogrešku“ manju od 1%, te da je njihova procjena rezultata vrlo točna i preciznija od ostalih predizbornih istraživanja i izlaznih anketa raznih agencija koje se bave problematikom procjene rezultata.

Udruga je zaprimila nekoliko prijava od strane građana RH o nepravilnostima tijekom dana izbora, koje će biti proslijeđene DIP-u, kako bi se dalje istražile i kako bi se spriječila buduća manipulacija građanima uoči izbora.

„Ovim putem se zahvaljujemo svim našim promatračima koji su izdvojili svoje vrijeme volontirajući za udrugu, te se nadamo u budućnosti još većem odazivu građana Republike Hrvatske i naših državljana u inozemstvu na zajedničkom osnaživanju i nadgledanju demokratskih procesa“, zaključili su.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Narod.hr
Photo: FaH

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.