Istraživanje u Austriji pokazalo: Manje od 13 posto afganistanskih migranata ima više od osnovnoškolskog obrazovanja

Foto: fah

Prema austrijskim medijima, migranti koji traže azil u zemlji neobrazovaniji su nego što su to vlasti prikazale. Gotovo 70 posto njih samo je završilo obvezno školovanje, dok je onih s visokom stručnom spremom manje od 10 posto, javlja Novinky.cz.

>(VIDEO) Što je zapravo Marakeški sporazum na koji je Narod.hr upozoravao početkom 2018.

Istraživanja pokazuju potpuno suprotne brojke u usporedbi s trogodišnjom studijom javne službe za zapošljavanje u Austriji (AMS). Studija iz 2016. godine usmjerena na razinu obrazovanja tražitelja azila u zemlji zaključila je da su njihove kvalifikacije puno bolje od očekivanog. Tada je AMS prikupio odgovore od 898 migranata, ali nedavna studija ima više od 32.000 ispitanika. To je jedan od razloga zašto se novi podaci razlikuju od prvotnih.

Najveću skupinu među tražiteljima azila čine Sirijci, a slijede ih Afganistanci i migranti iz Rusije, Iraka i Irana. Prema Die Presseu, gotovo 70 posto njih je neobrazovano. Na primjer, manje od 13 posto ispitanih Afganistanaca ima više od obveznog obrazovanja.

>Breitbart: Hrvatska upozorava da je 60 000 ilegalnih migranata spremno prodrijeti u Europsku uniju

Štoviše, mnogi od onih koji tvrde da su obučeni u zanatstvu ne mogu to dokazati. U 2016. godini studija je pokazala da su mnogi migranti analfabeti i moraju naučiti osnove prije nego što mogu pohađati neke od tečajeva koji su planirani za njih.

Podsjetimo, ministar unutarnjih poslova RH Davor Božinović početkom prosinca 2018., uoči aklamacije Marakeškog sporazuma, izvijestio je turskog kolegu o otvaranju novog migracijskog pravca kroz BiH i promjeni strukture ilegalnih migranata među kojima su većina državljani Afganistana, Pakistana i Iraka, ali i sjevernoafričkih zemalja.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr