Mađarska će blokirati ukrajinsko članstvo u NATO-u zbog smanjivanja prava mađarskoj manjini

Foto: fah

Mađarski ministar vanjskih poslova rekao je u srijedu da će Mađarska blokirati ukrajinsko članstvo u NATO-u dok Kijev etničkim Mađarima ne vrati prava koja su imali prije no što je zakon o jeziku manjinama ograničio pristup edukaciji na njihovom materinskom jeziku, piše Reuters.

Mađarska se sukobila s Ukrajinom zbog, kako kaže, ograničavanja prava otprilike 150.000 Mađara na korištenje svog maternjeg jezika, posebno u obrazovanju, nakon što je Ukrajina 2017. usvojila zakon kojim je ograničila upotrebu manjinskih jezika.

“Ne tražimo dodatna prava za Mađare u Transkarpatiji, samo ona prava koja su imali i prije” – rekao je Szijjarto za državnu agenciju MTI na summitu NATO-a u Londonu.

Mađarska kaže da je otvorena za razgovore s Ukrajinom oko ovog problema.

Odnosi Rusije i Ukrajine narušeni su nakon što je Moskva anektirala poluotok Krim 2014. i pružila podršku separatističkim pobunama na istoku Ukrajine, u sukobu u kojem je ubijeno više od 13,000 ljudi.

Jezik je osjetljivo pitanje u Ukrajini, gdje neki ukrajinski govornici tvrde da je istaknuto mjesto Rusije nasljeđe sovjetske ere koje narušava identitet Ukrajine.

Proteklih godina vlasti su nastojale poticati ukrajinski jezik u državnim institucijama, školama, na televiziji i u medijima.

Venecijanska komisija, tijelo EU-a za ljudska prava, pozvalo je Ukrajinu 2017. da osigura sigura značajnu razinu nastave na službenim jezicima Europske unije, poput mađarskog i rumunjskog, jezicima naroda koje imaju značajne manjine u Ukrajini.

Također je poručila Ukrajini da bi trebala osigurati dovoljan udio obrazovanja na jezicima manjina, pored ukrajinskog, omogućiti više vremena za postupnu reformu te izuzeti privatne škole i započeti novi dijalog s manjinama.

“Ukrajina je u skladu sa svim preporukama Venecijanske komisije što se tiče zakon o školstvu” – rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij na NATO-voj konferenciji za medije u listopadu.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/reuters.com