Neovisni odvjetnik zaključio da Sud EU nije nadležan za slovensku tužbu protiv Hrvatske

Zagreb, 02.01.2013 - Hrvatsku i Sloveniju ove godine oèekuju dva važna zadatka prema Arbitražnom sudu - dostavljanje podnesaka i odgovori na podneske suprotne strane tome sudu koji æe odluèiti o graniènom sporu, na moru i kopnu, izmeðu dviju država, koji nisu uspjele kako su same potvrdile rješiti u gotovo dva desetljeæa diplomatskim sredstvima. Arhivska fotografija od 3.9.2002. godine prikazuje kamermana koji snima brodove u Savudrijskoj vali. foto FaH /ds

Nezavisni odvjetnik Suda EU, Estonac Priit Pikamae kazao je da taj sud nije nadležan u sporu koji je Slovenija pokrenula protiv Hrvatske zbog navodne povrede europskog prava uzrokovane neprovedbom arbitražne odluke o granici.

Situacija je sada jasnija i veliki su izgledi da se Sud EU proglasi nenadležnim za tužbu Republike Slovenije protiv Hrvatske zbog neprovedbe arbitražnog postupka. Dosadašnja praksa pokazuje da u predmetima koji se vode pred Velikim vijećem Suda EU-a, a to je slučaj i s ovom slovenskom tužbom, Sud slijedi mišljenje nezavisnog odvjetnika u polovici slučajeva, javlja Euractiv.

“Povrede prava Unije koje Republika Slovenija stavlja na teret Republici Hrvatskoj akcesornog (sporednog) su karaktera u odnosu na pitanje utvrđivanja granice između tih dviju država članica, koje potpada pod međunarodno javno pravo”, stoji u mišljenju neovisnog odvjetnika. Čime je u potpunosti potvrđeno stajalište koje je pred Sudom zastupala Hrvatska.

>Janša ismijao slovenskog premijera zbog forsiranja arbitražne afere s Hrvatskom i navodnog prisluškivanja od hrvatskih službi

Usto, nezavisni odvjetnik navodi da, prema sudskoj praksi Suda, načelo lojalne suradnje predstavlja samostalan temelj obveza u slučajevima u kojima je Unija bila stranka mješovitog sporazuma ili u slučaju izvršenja obveza koje proizlaze iz Ugovorâ. Međutim, ponašanje koje se stavlja na teret ne potpada ni pod jedan od tih dvaju slučajeva.

“Što se tiče navodnih povreda obveza koje proizlaze iz zajedničke ribarstvene politike, nadzora granica i planiranja morskog područja, nezavisni odvjetnik primjećuje da se Slovenija poziva na premisu prema kojoj je granica utvrđena arbitražnom odlukom.

No, on ističe da ta odluka nije provedena u odnosima između dviju dotičnih država članica. Iz toga zaključuje da – sa stajališta prava Unije – granica između tih dviju država članica nije utvrđena. Na temelju toga nezavisni odvjetnik zaključuje da Slovenija implicitno želi ishoditi izvršenje arbitražne odluke, što ne spada u područje nadležnosti Unije”.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Euractiv