Njemačka pred novom erom: Bira se nasljednik Angele Merkel

Izbori u Njemačkoj
epa09489091 German President Frank-Walter Steinmeier reacts after casting his vote for the general election, at a polling station in Berlin, Germany, 26 September 2021. About 60 million people are eligible to vote in the German elections for a new federal parliament, the 20th Bundestag. EPA/FOCKE STRANGMANN / POOL

U Njemačkoj se danas, 26. rujna 2021., bira 20. saziv Bundestaga, saveznog parlamenta koji je najviše zakonodavno tijelo u zemlji. Na izbore je pozvano više od 60 milijuna ljudi. Birališta su otvorena do 18 sati, prenosi DW.

Biračka mjesta u Njemačkoj su otvorena u 8 sati. Očekuje se da će ovog puta više ljudi nego ikada glasati putem pošte – prema zvaničnim navodima najmanje 40 posto. 2017 je tu mogućnost iskoristilo 28,6 posto onih koji imaju pravo glasa.

> Počinje nova era za Njemačku ali i za EU: Tko je bila moćna kancelarka Merkel?

Prema posljednjim anketama pred izbore, Socijaldemokrati (SPD) mogu računati na 25 do 26 posto glasova, Demokršćani (CDU/CSU) na 22 do 25 posto. Na trećem mjestu su bili Zeleni s 16 do 17 posto. Slijede Liberali (FDP) s 10,5 do 12 posto, Alternativa za Njemačku (AfD) s 10 posto te Ljevica s 5 do 6 posto. Izborni prag je pet posto glasova.

Na izborima za Bundestag 2017. rezultati su bili sljedeći: CDU/CSU su osvojili 32,9 posto glasova i bili najjača snaga. SPD je bio na drugom mjestu s 20,5 posto, a AfD je prvi put ušao u Savezni parlament i bio treća najjača stranka s 12,6 posto osovjenih glasova. FDP je došao na 10,7 posto, Ljevica na 9,2 a najslabiji su bili Zeleni s 8,9 posto osvojemih glasova. Nakon dugotrajnih pregovora na kraju su CDU/CSU i SPD formirali tzv. Verliku koaliciju i sastavili vladu. Na mjesto kancelarke je po četvrti puta izabrana Angela Merkel.

Pored saveznih izbora u Berlinu, gradu koji imam status savezne pokrajine, danas se održavaju i izbori za gradski parlament kao i referendum o eksproprijaciji korporacija koje u vlasništvu imaju više od 3000 stanova.

U pokrajini Mecklenburg Prednja Pomeranija se također uz izbore za Bundestag održavaju i pokrajnski izbori.

Anketa: Što je važnije za birače: program ili ključna osoba?

Što je njemačkim biračima važno za donošenje odluke o tome za koga će glasovati na izborima za Bundestag? Jesu li to ideologija i program stranaka ili ključne osobe koje predstavljaju pojedibne stranke?

Prema anketi institua YouGov koju je naručila njemačka novinska agencija dpa – 44 posto birača je navelo da su im i stavovi i političar koji ih brani podjednako važni, 38  posto ispitanika je reklo da će glasati prema programu i ideologiji stranke, a samo 7 posto se povodi prije svega za kandidatima.

Istovremeno, anketa je i potvrdila rezultate drugih istraživanja: i političke stranke i kandidati su predizbornom kampanjom malo koga impresionirali. Od 2.647 birača iz reprezentativnog uzorka, 31 posto je kampanje ocijenilo kao loše, a 45 posto kao osrednje. Samo 14 posto je bilo zadovoljno, a 10 posto se suzdržalo od odgovora. Kandidatima je bilo nezadovoljno 35 posto ispitanika, kao osrednje ih je ocijenilo 45 posto, a 15 posto je reklo da je zadovoljno.

Anketa: Većina njemačkih birača je odlučila kome će dati glas

Sudeći po anketi nekoliko dana pred izbore, većina građana u Njemačkoj s biračkim pravom je već odlučila za koga će glasovati na parlamentarnim izborima. Anketu je on-line proveo YouGov između 16. i 22. rujna .

Na pitanje „jeste li donijeli konačnu odluku kako ćete glasati na parlamentarnim izborima” – 74 posto ispitanika je odgovorilo potvrdno. Kome će dati svoj glas tada još nije odlučilo 15 posto ispitanika, devet posto nije odgovorilo, dok je jedan posto anketiranih reklo da ne zna.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr