Novi visoki povjerenik u BiH Schmidt: O narušavanju teritorijalnog integriteta ne može biti ni govora

Christian Schmidt
Foto: fah HINA/Mario Strmotić/ Na slici Christian Schmidt

“Ako želimo povesti BiH u EU i transformirati je u demokratsku zemlju, ne smijemo imati čisto etničku orijentaciju”, kaže Christian Schmidt za DW. Dodaje i da je neodrživo narušavanje teritorijalnog integriteta na Balkanu.

Njemački političar Christian Schmidt idućeg tjedna preuzima dužnost visokog predstavnika u BiH. U razgovoru za Deutsche Welle (DW) Schmidt je najavio kako će tijekom svog mandata u BiH djelovati kao političar, a ne diplomat.

Prioriteti djelovanja: teritorijalna cjelovitost i mladi

Kazao je kako je Bosni i Hercegovini za sada još uvijek potrebna međunarodna podrška u osobi visokog predstavnika. Međutim, Schmidt to planira promijeniti. “Ja ću obavljati tu funkciju u nadi da u nekom trenutku sam sebe učinim suvišnim”, rekao je.

Istaknuo je teritorijalni integritet i zadržavanje mladih kao prioritete svog djelovanja u BiH. “Kao prvo, moram istaknuti da izleti, napravljeni posljednjih godina, poput razmjene teritorija kao jedne vrste rješenja ili načina smirivanja potencijalnih sukoba na zapadnom Balkanu, ne važe. Takva ideja, da jedna manjina bude zamijenjena drugom, nije održiva. Stoga o narušavanju (mijenjanju) teritorijalnog integriteta država zapadnog Balkana ne može biti ni govora“.

“Moramo više gledati na mladu generaciju, kako mi u EU, tako i visoki predstavnik i svi zajedno. Jer, nije dovoljno igrati samo na kartu sijedih ljudi. Ja igram na kartu mlade generacije”, kazao je Schmidt.

“I Srbi su imali tešku sudbinu”

Milorad Dodik iz Republike Srpske nema namjeru s njim surađivati. Upitan kako će se nositi s tim izazovima, Schmidt je naveo ‘tešku sudbinu’ Srba i poručio etničkim skupinama da budu opušteni.

“Ja nisam tu da zastupam nečije interese. Moram biti tu podjednako za sve. To se odnosi i na Srbe. I Srbi su u ovoj regiji imali tešku sudbinu i doživjeli stvari koje su bile loše. Zato se na neke stvari ne može gledati jednostrano. Mi tu imamo sve etničke grupe ali i „ostale”, odnosno one koji nisu Hrvati, nisu Bošnjaci, nisu Srbi, npr. Židove ali i sve druge o kojima se moram pobrinuti. Zato svima poručujem: Samo opušteno!”

“Ako želimo teritorijalni integritet BiH kakav je zacrtan u Daytonskom sporazumu, ako želimo BiH transformirati u zemlju sposobnu za pristup EU-u, u jednu demokratsku zemlju, onda ne smijemo imati jednu čisto etničku orijentaciju birača i njihovih glasova. Jer, to je poput kvadrature kruga. Mislim da je to stvar koju moramo vrlo pažljivo razmotriti u svom radu”, rekao je.

Osvrnuo se na povijest političke i nacionalne pomirbe vlastite zemlje, Njemačke. Kazao je da konstitutivni narodi trebaju imati mogućnost donošenja političkih odluka.

“Nismo imali kontingente, ali smo se uključili u cijeli proces. I tu je presudno da društvo mora povesti unutarnji razgovor i raditi na sebi. Vjera u to da bi zakonske odredbe mogle osigurati nečiji utjecaj neće funkcionirati na duge staze. To nije moguće u zajedničkoj državi. Treba pronaći druge načine. Ali mišljenja sam i da je legitimno da se etničke grupe, u ovom slučaju konstitutivni narodi, ponovo nađu u tijelima koja donose političke odluke. Samo neka vrsta političkog brojanja krvnih zrnaca- mislim da to dugoročno neće biti dovoljno”, rekao je.

Upitan je i o genocidu i donošenju Zakona o zabrani negiranja genocida. Schmidt kaže da EU zahtijeva upravo takvu vrstu zakona, koji je, inače, etnički neutralan. “Ne radi se o tome je li u pitanju Hrvat ili Srbin, nego je li netko nešto uradio što nosi breme krivice. Ali jednu stvar želim naglasiti: čak i ako neko misli da se takvim zakonom mogu postići promjene u društvu, grdno se vara. Mora se puno više raditi na informiranju i načinu gledanja na etničke narative i tu kao saveznike vidim generaciju mladih, mada se ona trenutno indoktrinira – dijelom na neprihvatljiv način.”

“Etnička raznolikost u BiH treba biti prednost, a ne nedostatak”

O angažmanu Njemačke u politici BiH Schmdt je istaknuo političku poveznicu s Berlinskim porcesom. “Kancelarka, koja me je, ako smijem reći, vrbovala za ovu funkciju, ima jasnu ideju kako moramo unaprijediti ovu regiju i to konkretnim mjerama – bilo da je riječ o europskoj i regionalnoj ekonomskoj suradnji ili drugim pitanjima. A signal, koji se šalje, bi trebao biti: Tu smo. Podržavamo vas. Odgovorni smo za vas kao i vi za nas.”

Na pitanje što planira učiniti kako se mladi ne bi u toj mjeri iseljavali iz BiH, Schmidt je rekao da mladima treba pružiti financijsku, ali i životnu i okvirnu perspektivu kod kuće: “Htio bih da se etnička raznolikost u BiH, što se ponekad smatra nedostatkom, pretvori u prednost. I da zemlja napreduje ekonomski, znanstveno i kulturno. Ako nam uspije da u tome damo svoj doprinos, da se „ownership” shvati na ovaj način a ne da neko pod tim podrazumijeva gledanje u svoje vlastite džepove, nego brigu o državi i građanima, tada bih bio zadovoljan”, zaključio je Schmidt.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/dw.com