Kći Asije Bibi: Mama je 5 godina u zatvoru. Bog će pomoći, ali trebaju se zauzeti i šefovi država

Ashiq Mashiq, muž Asije Bibi, pakistanske kršćanke osuđene na smrt zbog blasfemije, i kćerka Eisham bili su sudionici prvog međunarodnog kongresa o progonjenim kršćanima pod nazivom “Svi smo mi Nazarećani” (#WeAreN2015).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Eisham ima 15 godina i morala je preuzeti mnoge odgovornosti na sebe otkad joj je majka u zatvoru. Zajedno s njom je proživjela sve uvrede i klevete koje su svaljene na nju kad je nepravedno optužena za blasfemiju. Kroz razgovor za narod.hr istaknula je kako ju je njezina majka naučila svemu u životu te da trenutno najviše pomaže svojoj sestri.

eisah

Eisham, kada si zadnji put posjetila svoju majku i što ti je rekla?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vidjela sam majku zadnju put 12. ovog mjeseca. Možemo ju posjetiti jednom mjesečno. Mama je bila dobro ali zabrinuta. Rekli smo joj da ćemo ići u Europu. Zamolila nas je da molimo za nju.

Kako je tvoja mama?

Mama se dobro osjeća i zasad je sve u redu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što si sve naučila od svoje majke?

Naučila me kuhati, kako razgovarati s drugim ljudima, kako živjeti u društvu – sve. Moja majka je najbolja majka na svijetu. Jako sam ponosna na nju. Ponekad sam jako tužna što je ona sad u zatvoru. Bez moje majke, naši životi više nisu isti. Moj otac se brine za nas, ali ne može zamijeniti majku. Željeli bismo podijeliti sa svojom majkom mnoge stvari koje se ne mogu podijeliti s ocem.

Kako je tvoja sestra?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Imama sestru Ishu kojoj pomažem u svemu i ja sam joj poput majke.

Eisham se bolno i kroz suze podsjeća dana kad je svjedočila brutalnom uhićenju svoje majke:

Imala sam 9 godina kad se to dogodilo. Moja majka je radila u polju. Otišla je piti vodu i uzela ju je gdje su pili i muslimani. Muslimani vidjevši to rekli su da neće piti vodu gdje su je pili i kršćani. Petog dana, odveli su je od kuće. Majka mi je rekla tad da zovem oca, no njega nije bilo. Zlostavljali su majku, poderali joj odjeću, mene su gurnuli uza zid.

Što je prva stvar koju ćeš činiti kada tvoja majka izađe iz zatvora?

Moja vjera mi uvijek daje hrabrost da vjerujem da, ako Bog da, moja mama će biti s nama. Prva stvar koju ću učiniti je zahvaliti Bogu za privilegij gledanja kako je moja majka opet kod kuće i vodi miran život.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Suprug Ashiq: Vjerujem u Isusa Krista i vjerujem da će moja supruga biti oslobođena i uskoro biti s nama.

Njezin otac, govoreći na kongresu o trenutnoj situaciji u kojoj se nalazi njegova supruga Asija Bibi, istaknuo je kako je zdrava te kako se dobro osjeća.

17186938511_e33955ef79_h

„Zadnji put kad smo je vidjeli, rekli smo joj da ćemo putovati u inozemstvo te je rekla da molimo za nju. Zahvalila je svima koji joj žele pomoći. Njezina optužnica je u tome što je išla piti vode, oko toga su imali prepirku ona i nekoliko žena iz sela koje su muslimanke. Pet dana poslije toga odvedena je od kuće“, rekao je. Na novinarski upit kakva je sad situacija, čekaju li odluku vrhovnog suda, Ashiq je rekao da su već dvaput to pokušali iznijeti pred sud, no bili su odbijeni.

Na novinarski upit je li izgubio vjeru u pravni poredak pakistanskih institucija, odgovorio je kako on vjeruje u Isusa Krista i vjeruje da će njegova supruga biti oslobođena i uskoro biti s njima. Također, rekao je kako u zatvoru nije imala nikakvu vjersku pomoć, podršku svećenika, no stoji čvrsto u vjeri.

Kršćani u Pakistanu nemaju nikakve društvene prednosti, no on je ipak odlučio ostati kad su mu uništili dom i susjedstvo.

“Mi smo Pakistanci i neće napustiti svoju  domovinu. Imamo nadu da će se ipak nešto promijeniti jednog dana”, rekao je.  Na upit koliko je bilo kršćanskih obitelji u mjestu gdje su živjeli prije uhićenja Asije Bibi,  odgovorio je kako su ondje bile samo njegova i bratova obitelj.

“Život kršćana je težak u Pakistanu, no imamo nadu i vjeru da će nam Bog  pomoći. Muslimani uvijek traže izgovor da stvaraju probleme. Govore nam da šutimo jer smo manjina. Prije mjesec dana napali su dvije crkve u koloniji u državi Punjab u kojoj živimo, tu traje nasilje protiv kršćana, ali se uzdamo u Krista”, zaključio je.

Josep Nadeem: Ako je Vrhovni sud oslobodi, vlada nam daje samo 3 dana da Asiju odvedemo iz zatvora na sigurno mjesto

Josep Nadeem, predsjednik Preporodnog obrazovnog fonda iz Pakistana (Renaissance Education Foundation), jedan od oslonaca  obitelji Asije Bibi, sudjelovao je također na kongresu te istaknuo kako Asiji prenose sve što se događa u svijetu. Također, on vodi školu u koju idu Eisham i Isha.

16556351673_ce17aa23d1_k

„Zadnji put kad smo je vidjeli prije no što ćemo krenuti u inozemstvo, pričali smo o raznim stvarima i rekli joj kako idemo u Europu, u Italiju i Španjolsku te da ćemo biti na audijenciji kod pape Franje kako bismo ga zamolili da se moli za nas te da nas blagoslovi kako bi ona mogla uskoro biti oslobođena iz zatvora“, rekao je.

„Hvala vam na svoj pomoći i potpori koju dajete Asiji Bibi i njezinoj obitelji. Cijeli slučaj je na Vrhovnom sudu i ovo je naša druga zadnja šansa da spasimo život Asije Bibi. Vaša potpora, pritisak vaših vlada, svjetske zajednice na pakistansku vladu – pomoći će u oslobađanju Asije. Vjerujemo i nadamo se da će Asija Bibi biti oslobođena uskoro“, rekao je.

Na novinarski upit, kad Asija Bibi bude oslobođena iz zatvora, što moramo učiniti da bismo pomogli, Josep je rekao da je iz samog dokumentarnog filma „Sloboda za Asiju Bibi“  vidljivo da ljudi iz njezinog sela,  ako Asija bude oslobođena,  oni neće osloboditi – moraju je ubiti.

„Ako je Vrhovni sud oslobodi, vlada nam daje samo 3 dana da Asiju odvedemo iz zatvora na sigurno mjesto“, naglasio je dodavši kako bi ju htjeli dovesti u Španjolsku, jer su ih Španjolci obasuli ljubavlju i potporom.

Organizatori kongresa su na kraju razgovora istaknuli da će biti potrebna financijska pomoć kada Asija izađe iz zatvora kako bi ju se što u kraćem vremenu odvelo zajedno s njezinom obitelji na sigurno mjesto. Pozvali su sve koji mogu da sudjeluju u doniranju financijskih sredstava za pomoć Asiji i njezinoj obitelji. Također, naglasili su važnost pritiska na pakistansku vladu kako bi što prije pustili Asiju iz zatvora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.