Poljska objavila popis pedofila i silovatelja: Pravo na zaštitu djece iznad anonimnosti zločinaca

Foto: Thinkstock

Poljska je objavila popis imena, datume rođenja i mjesto stanovanja pravomoćno osuđenih pedofila i silovatelja djece mlađe od 15 godina.

Poljski ministar Zbigniew Ziobro rekao je da “pravo na zaštitu naše djece stoji iznad anonimnosti zločinaca” nakon što je objavljen popis pedofila i silovatelja na internetskoj stranici Ministarstva pravosuđa, a na popisu se nalazi oko 800 takvih prijestupnika.

Na stranici se može na tražilici pogledati i saznati da li u susjedstvu živi neki silovatelj ili pedofil, a ministar spominje kako je popis vrlo praktičan za uporabu i da je to napredak za Poljsku.

snimka zaslona

U Poljskoj se, nakon istraživanja mišljenja javnosti, saznalo da mnogi traže drastične kazne za seksualne radnje s maloljetnom osobom. Neki traže da se prijestupnike kazni kastracijom, neki doživotnim zatvorom, a treći pak, smrtnom kaznom.

 U hrvatskom registru pedofila koji se vodi pri Ministarstvu pravosuđa u 2016. godini nalazilo se 1417 pravomoćno osuđenih osoba zbog seksualnih delikata na štetu djece, a među njima je dvadesetak žena. No, koliko je pedofila izbrisano iz registra jer je za njih nastupila rehabilitacija, u Ministarstvu pravosuđa ne vode statistiku o tome jer se podaci o osuđenim pedofilima koji su odslužili kaznu nakon isteka rehabilitacijskog roka brišu! Drugim riječima, rehabilitirani pedofili se ponovno mogu zaposliti na poslovima s djecom iako država nema nikakva jamstva da opet neće seksualno napastovati djecu, piše Večernji list.

“Zakon je trebao propisati obvezu svim poslodavcima kad zapošljavaju ljude koji će raditi izravno s djecom da moraju provjeriti nalazi li se ta osoba u registru pedofila i da ju tek nakon te provjere mogu zaposliti”, kaže sutkinja za mladež zagrebačkog Županijskog suda, Lana Petö Kujundžić.

Istraživanja, kaže Petö Kujundžić, pokazuju da pedofili ponavljaju kaznena djela, osim ako je terapija i psihoterapija u penalnom i postpenalnom sustavu dobro odrađena. A kako mi nemamo ni penalnu ni postpenalnu psihoterapiju s osuđenim pedofilima, ne možemo, ističe, imati ni očekivanja da će te osobe prestati s činjenjem tih kaznenih djela.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr