Posljedica kulturnog prihvaćanja eutanazije – većina liječnika u belgijskog Flandriji podržava legalizaciju čedomorstva

Foto: Getty Images

Liječnici i drugi zdravstveni radnici u području Belgije na kojem se govori nizozemski jezik, koji su voljni učiniti kasne pobačaje također bi podržali legalizaciju čedomorstva, pokazalo je istraživanje objavljeno u časopisu Acta Obstetricia et Gynecologica Scandinavica.

“Gotovo devet od deset ispitanika (89,1%) [koji obavljaju kasne pobačaje] slažu se da je u slučaju ozbiljnog (ne-smrtonosnog) neonatalnog stanja, primjena lijekova s ​​izričitom namjerom okončanja života novorođenčadi prihvatljiva”, pišu autori.

Dalje navode kako „većina liječnika dijeli mišljenje da bi zakon trebao biti izmijenjen kako bi se olakšalo donošenje odluke o prekidu života novorođenčadi”.

>Radikalne ljevičarke: Traže da plaćate svojim novcem njihove pobačaje i ukinule bi poštivanje tuđe savjesti

Naime Belgija je podijeljena na tri regije: Flandriji (nizozemski jezik), Valonija (francuski jezik) i Bruxelles (mješoviti). Stanovništvo Flandrije čini oko polovice stanovništva; Valonije, jedna trećina; a ostatak Bruxelles. Doneseni zakoni vrijede za cijelu zemlju, ali stavovi prema pobačaju i eutanaziji izrazito su različiti, te u Flandriji postoji tendencija praćenja trendova u Nizozemskoj.

Stavovi izneseni u ovom članku našli su se pod kritikom dopisnika za bioetiku u National Reviewa, Wesleyja J. Smitha.

“Takvi maliciozni stavovi prevladavali su u eugeničkom pokretu i predvidljiva su društvena posljedica kulturnog prihvaćanja eutanazije”, napisao je.

Njemački liječnici obješeni su u Nürnbergu zbog ubijanja novorođenčadi s invaliditetom – što je bio dio medicinskog holokausta. Isti taj čin – ubojstvo djeteta jer je invalid ili smrtno bolesno – sada se u Nizozemskoj prihvaća uz slijeganje ramenima”, dodao je.

U Belgiji je eutanazija legalizirana već 2002. godine kada je legalno eutanazirano 24 ljudi. Usporedbe radi 2017. godine u Belgiji je bilo čak 2304 slučajeva eutanazije, a neka istraživanja pokazuju kako se povećava broj ljudi eutanaziju više ne vide kao iznimno riješenje za teške slučajeve, već kao nužan alat za dostojanstvenu smrt.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr