Salvini trijumfirao na lokalnim izborima; Liga osvojila mnoga ljevičarska uporišta, a potpora stranci porasla dvostruko

Foto: fah

Čelnik talijanske desne Lige i ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini u ponedjeljak slavi “povijesnu” pobjedu na lokalnim izborima na kojima su konzervativcima u ruke pala mnoga ljevičarska uporišta, javlja dpa.

Kandidati za gradonačelnike iz lijevog centra izgubili su na izborima u Pisi, Sieni, Massi i Imoli, talijanski gradovima u području koje je bilo poznato kao “crveni pojas”.

Macron populizam usporedio s bolešću; Salvini uzvratio: Mi plaćamo cijenu tog ekonomskog rata

“Povijesne pobjede Lige u općinama gdje je desetljećima vladala ljevica: Hvala vam!!!!. Što nas ljevica više vrijeđa to nas građani više nagrađuju”, napisao je Salvini na Twitteru.

Salvinijeva Liga vodila je kampanju u čijem su središtu bila pitanja poput imigracije te zakona i reda.

Plenković se boji da će Hrvatska referendumom postati kao Italija. Evo zašto se mi toga ne bojimo!

Ministar Matteo Salvini: ‘Deportirat ćemo 500.000 ilegalnih imigranata i ispuniti predizborno obećanje!’

Prije pet godina Salvinijeva Liga je na izborima dobila u Pisi 0,35 posto glasova, a u nedjelju 25 posto. Od 75 gradova, konzervativci su odnijeli pobjedu u njih 28, lijevi centar u 20, a protusistemski pokret Pet zvijezda (M5S) u pet. U ostalim gradovima su trijumfirali nezavisni kandidati.

“Moramo puno toga promijeniti: i što se tiče ljudi i ideja”, kazao je privremeni vođa Demokratske stranke (PD) lijevog centra Maurizio Martina.

Prema najnovijim anketama, Liga od od formiranja koalicijske vlade s M5S nakon izbora u ožujku uživa gotovo dvostruku potporu, sa 17 na skoro 30 posto, dok je M5S stabilan na oko 30 posto.

Izvor: Hina/sv