Šarec bi mogao biti prvi premijer slovenske manjinske vlade

Foto: Fah

Uspije li Marjan Šarec u ponedjeljak postati mandatar nove slovenske vlade i nakon toga dovesti u red šesteročlanu koaliciju stare i nove ljevice, bit će to prvi slučaj da zemljom upravlja manjinska vlada, ali su u takvom scenariju mogući i politički obrati, tvrde u utorak slovenski komentatori.

Politički analitičar Miha Kovač izjavio je za Slovensku televiziju da ne isključuje u potpunosti niti scenarij po kojemu će umjesto Šareca, ako ne dobije potrebnu natpolovičnu većinu glasova u parlamentu, vladu na kraju ipak formirati Janez Janša, čelnik desnice i relativni pobjednik parlamentarnih izbora 3. lipnja, makar se u sadašnjem trenutku to s obzirom na njegov mali koalicijski potencijal čini nemogućim.

Ako Šarec u ponedjeljak ne dobije potrebnu većinu, dolazi naime do trećeg kruga, kad u vrlo kratkom roku od nekoliko dana treba predložiti i potvrditi budućeg premijera, a onda i vladu jer u suprotnom predsjednik države mora raspisati nove izbore.

Kovač kaže da “ne isključuje u potpunosti” mogućnost da Janša koji je na izborima dobio dvostruko više mandata od Šareca na kraju ipak postane novi premijer, kad novi parlamentarni zastupnici “koji su tek omirisali zastupničke klupe”” osjete da riskiraju visoke plaće ako se izbori ponovo raspišu.

S druge strane, Kovač nije isključio vladu u kojoj bi se dogovorile najveće stranke, pa i sa sada dominantnom Janšinom strankom, ako bi se Janša odrekao vodeće pozicije jer je većini potencijalnih partnera neprihvatljiv kao premijer, ali bi možda pristali da premijer bude netko iz njegove stranke.

Slovenski mediji u utorak navode da je najveća nepoznanica u formuli za sastavljanje i potvrdu moguće Šarecove vlade budući sporazum s novom Ljevicom (L), strankom koja odbija ući u vladu ali bi podržala Šareca kao premijera ako smanji obrambene troškove i vezanost za NATO, te poveća izdvajanja za nezaposlene, minimalne plaće i najniže mirovine.
Janša je pak situaciju s mogućnošću manjinske vlade u kojoj ne bi bio jedan od aktera prokomentirao na društvenim mrežama kao slovenski politički “teatar apsurda”.
Novu će vladu izgleda sastaviti oni koji su na izborima poraženi, to je stvarno teatar apsurda, reagirao je Janša na twitteru.

On upozorava da bi vodeće uloge u novoj vladi mogle imati stranke koje su bile u dosadašnjoj vladi iako su “sve tri na izborima dobile manje glasova” od Janšine Slovenske demokratske stranke.
Mariborski list “Večer” navodi u utorak da će Šarec svoju kandidaturu u parlamentu najaviti s 43 dobivena potpisa potpore jer će za sada izostati potpisi zastupnika Ljevice (L) Luke Meseca budući da ta stranka oklijeva jer još nema sporazuma o partnerskom odnosu sa Šarecovom skupinom iako sve treba biti jasno do ponedjeljka i glasovanja o kandidati za mandatara.
No, do te situacije je došlo jer je Šarec odlučio zaigrati “na sve ili ništa” kako bi ubrzao događaje i dao pregovorima s Ljevicom novu dinamiku, tvrdi mariborski list.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Hina/gs