Slovački zastupnik: ‘Pobačaj u Slovačkoj treba u potpunosti zabraniti’

Richard Vašečka, foto: Lukaspeter7, commons.wikimedia.org, Fetus, Thinkstock; fotomontaža: narod.hr

“U Slovačkoj treba biti usvojena potpuna zabrana pobačaja” – rekao je slovački zastupnik u parlamentu Richard Vašečka, član premijerovog pokreta “Obični ljudi i neovisne osobe (OLaNO).

“Predložit ću zabranu pobačaja. Iako nisam siguran koju formu prijedloga ću dati, moje je mišljenje da pobačaji ne smiju biti uopće dopušteni” rekao je Vašečka za Sme daily.

Prema izjavi zastupnika iz pokreta OLaNO, nužno je pružiti podršku obitelji i zaštititi nerođenu djecu, piše novinky.cz.

U međuvremenu, ministar zdravstva Marek Krajčí (OLaNO) također je rekao da bi htio značajno smanjiti broj pobačaja u zemlji, dok nevladine organizacije ističu da su bolnice prestale s pobačajima za vrijeme pandemije koronavirusa.

Vlada je odlučila ograničiti sve planirane operacije osim u okolnostima spašavanja života kako bi se fokusirala na koronavirus, što je zapravo okončalo većinu pobačaja u zemlji.

“Trenutno smo u situaciji u kojoj ne možemo preuzeti punu odgovornost za živote i zdravlje žena koje bi se podvrgavale operacijama koje nisu dio vitalne zdravstvene zaštite” – kaže Zuzana Eliášová, glasnogovornica Ministarstva zdravstva.

S druge strane, pučka pravobraniteljica Mária Patakyová vrši pritisak na Ministarstvo zdravstva da osigura pristup pobačajima tijekom pandemije.

“Smatram potrebnim naglasiti da se pandemija COVID-19 ne smije koristiti kao izgovor za pretjerano miješanje u seksualna i reproduktivna prava žena”, komentirala je tu temu pravobraniteljica.

Kršćanske skupine i konzervativci traže potpunu zabranu pobačaja u ovoj dominantno katoličkoj zemlji. Oko 62 posto stanovništva u Slovačkoj je katoličke vjere, ali su i protestantske skupine vrlo zastupljene.

Pobačaji su u Slovačkoj trenutno dopušteni do 12. tjedna trudnoće.

Statistike otkrivaju da u se u 2017. 6.102 žena podvrgnulo pobačaju u Slovačkoj. Iduće godine bilo ih je 6.024, a prošle godine 5.824. Deset godina prije broj pobačaja dosegao je gotovo 10.000.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/novinky.cz