Slovenska tužba protiv RH: U službenom listu EU-a uskoro prva objava predmeta

Foto: fah

Sud EU-a u Luksemburgu objavit će “za nekoliko tjedana” sažetak sadržaja tužbe koju je podnijela Slovenija protiv Hrvatske u vezi s arbitražom, objavila je u utorak Slovenska tiskovna agencija STA koja se poziva na službu za tisak spomenutog sudišta.

Objavom sažetka slovenske tužbe, podnesene 13. srpnja, u službenom listu EU-a, njen će sadržaj prvi put biti dostupan javnosti, objavila je STA.

U tužbi, prema izjavama najviših dužnosnika dosadašnje vlade Mire Cerara, Slovenija tvrdi da Hrvatska neprovođenjem arbitražne presude o granici krši pravo EU-a, jer onemogućava Sloveniji provođenje zajedničke ribolovne politike EU-a i pravila Schengena u dijelu granice na moru koji je prema lanjskoj ocjeni članova ad-hoc arbitraže pripao Sloveniji. Time službeni Zagreb, smatra Ljubljana, također krši pravilo o lojalnoj suradnji među državama članicama EU-a.

> Koji su to hrvatski premijeri željeli pokloniti Sloveniji ono što pripada cijelom hrvatskom narodu?

Službena objava o predmetu tužbe u Službenom listu EU-a sadržavat će razloge za tužbu i prijedloge Slovenije, nakon čega će Hrvatska imati dva mjeseca vremena za svoj odgovor.

U pismenoj fazi postupka će predsjednik europskog suda i prvi glavni pravobranitelj odrediti suca izvjestitelja o predmetu, te glavnog pravobranitelja, a na koncu pismenog postupka stranke će sud u roku tri tjedna morati obavijestiti predlažu li provedbu usmene rasprave i zašto to žele.

Sama usmena rasprava bila bi javna, navodi slovenska agencija STA.

Hrvatska je strana Sloveniji u vezi s arbitražnim zapletom i sporom više puta zadnjih godina ponovila da je izlazak Hrvatske iz arbitražnog postupka zbog jednoglasne odluke Sabora i kompromitacije arbitraže od strane slovenskih predstavnika činjenica od koje se neće odustati.

Premijer Andrej Plenković zadnjih je mjeseci opetovano naglasio da će Sloveniji za granicu ponuditi bilateralno rješenje jer se radi o bilateralnom pitanju, što je posredno priznala i Europska komisija, time da se nije priključila slovenskoj tužbi, kako je Ljubljana očekivala.

Slovenski tehnički premijer Miro Cerar nedavno je izjavio da je njegova vlada tužbom protiv Hrvatske o arbitraži željela naglasiti da se ne radi o političkom nego isključivo pravnom problemu, a Europsku komisiju višekratno je zbog njenog “neutralnog” stava o arbitražnom prijeporu kritizirao i predsjednik Borut Pahor.

Po Pahorovoj je ocjeni Europska komisija u slučaju hrvatsko-slovenskog spora oko arbitraže pokazala pristranost i nedosljednost.

“Zašto bi se države na Balkanu trudile da postignu dogovor o otvorenim pitanjima ako te dogovore ne moraju poštivati”, kazao je Pahor na strateškom forumu koji se u ponedjeljak i utorak održava na Bledu.

Na panelu o budućnosti regije slovenski je predsjednik istaknuo službeni stav Ljubljane kako Hrvatska nepristajanjem i neprovođenjem arbitražne odluke krši međunarodno, ali i europsko pravo.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Hina/gs