U Karlovcu festivali domaćega i stranoga filmskog stvaralaštva srednjoškolaca

Foto: Fah

Tradicionalna dvostruka manifestacija srednjoškolskoga filmskog stvaralaštva, 23. filmska revija mladeži i 11. Four River Film Festival, počela je u utorak u Karlovcu, a trajat će do subote, kada će biti proglašeni pobjednici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koordinarorica Sanja Zanki Pejić najavila je u ime Hrvatskoga filmskog saveza i Kino kluba “Karlovac” da će u službenoj konkurenciji za nagrade biti 38 domaćih filmova u Filmskoj reviji mladeži i i 38 filmova iz 30 zemalja na Four River Film Festivalu.

Na oba festivala prijavilo se oko tisuću filmova iz 50-ak zemalja, što pokazuje da imaju važno mjesto na svjetskoj karti filmske i šire medijske pismenosti mladih, rekla je Zanki Pejić. “Selekciju filmova radili su filmski kritičari Boško Picula i Stipe Radić te profesorica filmske umjetnosti Ana Đordić, a posao im nije bio lak jer su tisuću filmova morali svesti na 76, koliko ih je ušlo u konkurenciju”, rekla je Zanki Pejić i izrazila zadovoljstvo što su među njima i autori nagrađivani na drugim festivalima.

Ove je godine mnogo interesantnih tema, filmskih priča, i igranih i dokumentarnih i animiranih i eksperimentalnih filmova, a zanimljivo je da su slične teme podjednako zastupljene i u Hrvatskoj i u inozemstvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Selektor Picula rekao je za Hinu govoreći o temama kako se iz pregleda tisuću filmova može reći da iz velikog broja njih, osobito onih koji su uvršteni u natjecateljski program, može zaključiti da mlade u Hrvatskoj i svijetu silno zanima njihov tretman u društvu, tretman u smislu odnosa vršnjaka prema njima, odraslih prema njima i institucija prema njima.

“Položaj mladih u društvu postao je proteklih godina središnja tema, osobito kad je posrijedi pravo mladih na izražavanje, pravo na posebnosti i različitosti, te je jasno da niz tih filmova govori o vlastitim iskustvima autora, a to je ključno jer – kada se talentirani filmaši i filmašice okrenu oko sebe i vide teme koje su im važne i to pretvore u filmske radove – postiže se puni pogodak i kad je u pitanju film i festivalska prezentacija”, rekao je Picula.

Popodne je u vezi s festivalskom nagradom “Žuta zastava”, za borbu protiv nasilja na filmu održana debata o mentalnom zdravlju djece i mladih kao medijskoj temi. Sud stručnjaka, profesora, novinara i liječnika psihijatara odlučio je da je pobijedila negacijska grupa, koja zastupa ideju da tu temu ne treba medijski problematizirati. Kako je rekao Picula, negacijska grupa imala je bolje argumente u raspravi. “Ipak, svi su se složili da se o mentalnom zdravlju mladih treba govoriti ili pisati u medijima na kompetentan način, da se dođe do kvalitetnih informacija i pomogne u čuvanju mentalnog zdravlja”, dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na svečanom otvorenju dvaju festivala na obali Korane večeras će se prikazati film “Srbenka” redatelja Nebojše Slijepčevića, koji je proljetos bio proglašen dokumentarcem godine na filmskom festivalu u Cannesu, a nedavno je na Sarajevo film festivalu osvojio i nagradu “Srce Sarajeva”.

Osim šest projekcija filmova u natjecateljskom programu u Gradskom kazalištu Zorin domu, na nekoliko će se mjesta održavati rasprave, specijalne radionice, filmski kvizovi i programi “Najbolje iz dječje filmske kuhinje”, “Srednjoškolci predstavljaju srednjoškolcima”, “Nekad laureati Revije i Festivala, a danas?” i autorske večeri.

U popratnom programu za sudionike i za širu javnost uz rijeku Mrežnicu kod Bosiljeva sutra će biti projekcija filma “Sakriveni” (redatelj Mikel Rueda), u četvrtak u Novigradu na Dobri “Osmi povjerenik” (redatelj Ivan Salaj), u petak na Starome gradu Ozlju uz Kupu “Ljeto u Brooklynu” (redatelj Ira Sachs), a u subotu u podne u Aquatici će biti dodijeljene nagrade s obrazloženjima međunarodnog žirija te svečano zatvaranje festivala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.