(VIDEO) 12. rujna 1937. George Chuvalo (Jure Čuvalo) – najbolji boksač koji nije postao svjetski prvak!

Foto: snimka zaslona

Njegovi roditelji Stipan i Katica Čuvalo bili su doseljenici iz Hercegovine, otac iz sela Proboja te majka iz sela Grljevića, općina Ljubuški. Roditelji nisu znali engleski po dolasku u Kanadu tako da je on od njih naučio samo hrvatski. jezik. Engleski je slabo znao do polaska u školu, gdje je zbog toga bio predmet izrugivanja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

George Chuvalo (Jure Čuvalo) rođen je na današnji dan u Torontu 1937. godine, a tamo ga je donijela majka Katica iz rodne Hercegovine u utrobi kao trudnica. Mali Jure, začet u hrvatskoj Hercegovini, postao je preko bare jedna od najvećih legendi boksa u vrijeme kada je boks bio gotovo najpopularniji svjetski sport, pun nezaboravnih zvijezda ovog sporta.

Ovaj legendarni Hrvat nikada u karijeri nije bio nokautiran, premda je boksao protiv najvećih boksačkih zvijezda u povijesti boksa kao Joe Fraizer, Floyd Patterson, Mohammad Ali (Cassius Clay) i George Foreman.

Već je pomalo legendarna priča da je Jure Čuvalo jedini boksač kojega Ali nije srušio, kojem suci u ringu nikada nisu izbrojili do deset. Borbe s Alijem 1966. i 1972. su antologijske, a za Čuvala je Ali rekao da nitko nije mogao primati udarce kao ovaj Hrvat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Nakon naše borbe Ali je mokrio krv, jer sam ga udarao po jetrima. I danas osjeća bol od toga meča, a ja sam sa suprugom otišao na ples”, govorio je poslije meča samouvjereni Chuvalo.

Čudno je kako tada nije postao svjetski prvak. Ali i prije četrdeset godina u sportu je bilo stvari kakve se događaju i danas. Kladionice, sumnjivi menadžeri, mafija… Nije to pošast samo današnjeg sporta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Mogao sam biti prvi. On je imao mafijaša za menadžera, koji ga doduše nije mogao službeno predstavljati, ali svi su znali kakvi mafijaši stoje iza njega. Zaprijetili su mome menadžeru i sucima da će ih ubiti ako ja pobijedim! Nakon meča su svi novinari, fotoreporteri i navijači bili u mome kutu. Mislili su da sam ja novi svjetski prvak, ali on je pobijedio. Moj otac, brat i rođaci borili su se u ratu u Vijetnamu, Ali se nije htio ondje boriti, radi čega je bio društveno izoliran, pa su njegove mečeve iz SAD-a prebacivali u Kanadu”, pričao je Chuvalo.

Georgu ili po naški Juri je ostala utjeha da ga najveći od najvećih nije uspio nokautirati. Nisu ga uništile ni životne tragedije: smrt prvog sina Jessea, pa drugog Georgia Leea, a nakon toga je i supruga sebi oduzela život.

Nakon niza tragedija počeo je držati predavanja diljem Kanade i svijeta o štetnosti droga. Za humanitarni rad dobio je najviše državno priznanje Red Kanade. Član je kanadske Kuće slavnih, a na Šetalištu slavnih ovaj slavni Hrvat ima i svoju zvijezdu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predavanje o štetnosti droga držao je i srednjoškolcima Ljubuškog, kraja u kojem su rođeni njegovi roditelji. Ljubušaci su svog Juru nekoliko puta prekidali pljeskom i divili se čovjeku kojega je život udarao više nego on svoje protivnike.

George Chuvalo i Željko Mavrović na otvaranju spomenika velikom boksaču u Ljubuškom

George Chuvalo često se koristi u svakodnevnom govoru hrvatskim riječima i frazama onako kako ih je naučio od roditelja, koji su engleski govorili vrlo loše. Iako rođen u Kanadi, osjeća jaku vezu sa „starim krajem”, za domovinom svojih roditelja – hrvatskom Hercegovinom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Moja je krv odande, ondje smo tisuće godina, ovdje sam samo nekoliko desetljeća, ne bi bilo moguće ne osjećati ništa. Ima nas tamo u Hercegovini puno selo. Svi su mi rodbina i dobri su ljudi. Moji unuci i unuke samo su jedna četvrtina Hrvati, ali kad ih pitaš tko su, uvijek kažu da su Hrvati – kaže veliki boksač.

Borba protiv Muhameda Alija:

Od devedeset i tri borbe u profesionalnoj boksačkoj karijeri George Chuvalo, ili Jure Čuvalo, pobijedio je u sedamdeset i tri, od toga šezdeset i četiri nokautom, dvije su bile neriješene, i jedan je od rijetkih boksača koji nikad nije bio nokautiran. Tri je puta osvajao titulu kanadskog prvaka, borio se s Muhamedom Alijem i Joeom Frazierom, ušao je u World Boxing Hall of Fame i Kanada mu je dodijelila orden za zasluge u kanadskom sportu. Kraljica Elizabeta II. odlikovala ga je za doprinos u borbi protiv droge, uručeni su mu ključevi grada Toronta.

Putuje i govori o zlu droge i ovisnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.