Stier: Turska svoju politiku prema BiH mora uskladiti s EU

Članovi Odbora za vanjsku politiku Europskog parlamenta usvojili su amandman zastupnika Davora Ive Stiera, stalnog člana odbora, kojim Parlament traži od Turske da svoju politiku prema Bosni i Hercegovini uskladi s politikom EU.

„Intencija ovog amandmana bila je pozvati Europsku uniju da preuzme vodeću ulogu u politici međunarodne zajednice prema Bosni i Hercegovini“, rekao je Stier za narod.hr.

Ističe da budućnost i perspektiva BiH mora biti europska „logično je da Europska unija ima jednu istaknutiju ulogu, a to znači da se otvori dijalog s Turskom i drugim zemljama izvan EU”.

„Turska, koja je zemlja kandidat u pregovorima s EU, mora svoju politiku prema BiH uskladiti s europskim prioritetima“, rekao je Stier te dodao da te prioritete mora definirati na način da se ulažu svi pogledi država članica, uključujući i Republike Hrvatske.

Zastupnik Stier, kojem je Bosna i Hercegovina jedno od prioritetnih područja rada u Europskom parlamentu, već je i ranije upozoravao na povećan angažman Turske u BiH te isticao kako je neprihvatljivo da Turska brine više za BiH od EU.

Stier je prilikom prosvjeda u BiH upitao Visoku predstavnicu EU za vanjske poslove Catherine Ashton jesu li Bakir Izetbegović ili neki od drugih članova Predsjedništva BiH bili u stalnom kontaktu s njom tijekom krize. Pitanje je bilo postavljeno u kontekstu izjave člana Predsjedništva BIH Bakira Izetbegovića da je tijekom krize bio u stalnom kontaktu s turskim ministrom vanjskih poslova.

Stier je i zastupničkim pitanjem Visokoj predstavnici zatražio od europske vanjske službe konkretne mjere kojima bi EU preuzela vodeću ulogu u politici međunarodne zajednice prema BiH.

 

 

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr
Photo: fah