Marić: predstečajne nagodbe su kriptokomesarske, zakon u korist nekih grupacija

Hrvatska treba promjenu koja će od gospodarskog prostora stvoriti prostor pravne i porezne stabilnosti, gdje će ulagači imati povjerenja, pravnu zaštitu kao i cjelokupno zakonodavstvo, drže u HDZ-u, a Goran Marić nazvao je Zakon o predstečajnim nagodbama “kriptokomesarskim” jer, “vidi se da je donesen isključivo na korist nekim interesnim grupacijama” te paralizira ekonomsku aktivnost.

“Da bi jedan regionalni menadžer dobio neto plaću 3000 eura on će kompaniju u Hrvatskoj koštati ukupno 7500 eura, a u Bugarskoj 3900 eura”, kazao je Đuro Njavro član HDZ-ovog gospodarskog tima i dodao da Hrvatska treba promjenu koja će od gospodarskog prostora stvoriti prostor pravne i porezne stabilnosti, gdje će ulagači imati povjerenja, pravnu zaštitu kao i cjelokupno zakonodavstvo.

Govoreći o negativnim prognozama MMF-a, padu BDP-a i rastu nezaposlenosti, Njavro je istaknuo kako su porezna opterećenja prevelika te da će takvim zakonima Hrvatska gubiti velike kompanije.

Njavro je naveo i da Hrvatska trenutno uvozi hrane približno milijardu i pol dolara godišnje više nego što izvozi , ističući kako je to uz “ovakve Bogom dane potencijale” nedopustivo. Njavro predlaže da se napravi jedan veliki zaokret, te da se Hrvatska usmjeri na model razvijen u Austriji i Bavarskoj, a to je razvoj obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva.

Prostor prosperiteta Hrvatske Njavro vidi i u razvoju obiteljskog turizma, a istaknuo je kako Hrvatskoj trebaju strukturne promjene poduzeća na lokalnoj i nacionalnoj razini. Također, ističe, treba oživjeti velike investicije, primjerice iskoristiti geopolitički položaj Hrvatske te koristiti autoceste tijekom cijele godine povezujući ih s ostatkom jugoistoka Europe.

“MMF upozorava Vladu da će u ovoj godini pad BDP-a iznositi od minus 0,5 do jedan posto, a u idućoj godini, uz pretpostavku da ne bude negativnih događanja u svijetu, Hrvatska bi mogla očekivati dva posto rasta BDP-a što nije dovoljno ni da otplaćujemo kamate na svoje vanjske dugove, a ne da se smanji nezaposlenost i ubrza ekonomski rast”, naglasio je Njavro.

Također, predstavnici HDZ-a pozvali su Vladu, premijera Zorana Milanovića i predsjednika Ivu Josipovića da prestanu s izmišljanjem i napuhavanjem afera koje, po njihovu mišljenju, služe kako bi se skrenula pozornost s ključnih gospodarskih problema Hrvatske.

Među prave probleme potpredsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner ubrojao je zadnju ljestvicu konkurentnosti na kojoj je Hrvatska dospjela na mjesto između Botswane i Bugarske, umjesto obećanih povećanja dramatično smanjenje investicija i to u odnosu na 2011., činjenicu da je Hrvatska nedavno proglašena za jednu od najugroženijih članica EU kao i da je svaki treći građanin u riziku od siromaštva te da građani Hrvatske kopaju po kontejnerima.

“Nije povučen ni jedan jedni euro iz fondova EU, počinje masovna ekonomska emigracija mladih obrazovanih ljudi, nezaposlenost je dosegla gotovo rekordnih gotovo 400 tisuća, pad BDP-a ponovno od 1,2 posto, nevjerojatna zaduženost koja je značajno porasla u zadnje vrijeme, a javni dug samo prošle godine je porastao za 30 milijardi kuna. Sve veće siromaštvo i bezperspektivnost, to su pravi problemi”, kazao je Reiner i pozvao primjera i predsjednika da tome posvete pozornost i riješe probleme kako bi se Hrvatska izvukla iz krize u koju je upala.

Goran Marić, zastupnik HDZ-a u Hrvatskom Saboru i predsjednik HDZ-ovog odbora za financije upozorava kako je Hrvatska odavno prošla optimalnu točku poreznog opterećenja te da je sadašnja Vlada sa svojim mjerama dovela do toga da gospodarstvo i pojedinac nisu sposobni podnositi porezna opterećenja.

Ne trebaju nam inozemni prognostičari da bismo vidjeli kakvo nas vrijeme očekuje, vidimo to i sami”, naglasio saborski zastupnik HDZ-a aludirajući na prognozu MMF-a za Hrvatsku te dodao kako su upozorenja da će Hrvatska već sedmu godinu za redom imati gospodarski pad, vrlo ozbiljna.

“Hrvatsko gospodarstvo je paralizirano, a kad je paralizirano gospodarstvo, paralizirana je nacija, deficit, proračun, a kad puca proračun puca i država i zato treba mijenjati ne samo ekonomsku politiku, već treba mijenjati i Vladu”, kazao je Marić.

Kritizirao je i provedbu fiskalizacije kao i Zakon o predstečajnim nagodbama, nazvavši ga “kriptokomesarskim” jer, kako kaže Marić, “vidi se da je donesen isključivo na korist interesnim grupacijama” te paralizira ekonomsku aktivnost. Osvrnuo se i na Zakon o radu, za kojeg smatra da su potrebne dorade i dogovori sa sindikatima. Mišljenja je da u ovakvom obliku zakon podcjenjuje radnika. Istaknuo je kako će podržati Severa, ako dođe do prikupljanja potpisa za prijevremene izbore.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr
Photo: Ivan Lovrić/narod.hr