Szydlo i Orban traže od Macrona da ih poštuje

FaH

Varšava i Budimpešta pozvale su u petak francuskog predsjednika Emmanuela Macrona da ih poštuje, nastojeći istodobno izgladiti odnose, na summitu EU-a u Bruxellesu, nakon što je Macron dao intervju u kojem je kritizirao zemlje srednje Europe.

Poljska premijerka Beata Szydlo zatražila je da se prekine sa “stereotipima i klišeima, koje se ponekad smatra uvredljivima” i da se pokaže “više povjerenja i mudrosti u izboru riječi”, rekao je poljski državni tajnik za europske poslove Konrad Szymanski, govoreći o nedavnom Macronovom intervjuu za osam europskih listova.

Macron je u tom intervjuu kritizirao države članice EU-a, ne imenujući izravno srednjoeuropske, koje doživljavaju Europsku uniju kao “supermarket”. “Europa nije supermarket. Europa je zajednička sudbina”, rekao je.

“Veliki zagovornici te ultraliberalne i neuravnotežene Europe, u Velikoj Britaniji, polomili su se na tome. Zbog čega se dogodio Brexit? Zbog radnika istočne Europe koji zauzimaju britanska radna mjesta”, rekao je.

Szydlo “ne želi komunikaciju koja ne jača povjerenje, to je jasno kazala. Računamo na predsjednika Macrona da shvati neprimjeren izbor nekih riječi koje je nedavno izrekao”, dodao je.

“Naše prijateljstvo s Macronom počelo je muški”, rekao je mađarski premijer Viktor Orban, kako prenose mađarski mediji. “Složili smo se da će se naši kontakti temeljiti na uzajamnom poštovanju”, dodao je.

Macron se tijekom jutra sastao s četvero čelnika Višegradske skupine te rumunjskim predsjednikom.

“Svi sudionici susreta, uključujući predsjednika Macrona, priznali su da je, imajući u vidu znatne razlike u stajalištima, potreban intenzivniji dijalog između Francuske i srednje Europe. Poljska je izrazila spremnost organizirati i jačati taj dijalog kako bi se prevladale zapreke koje sprječavaju donošenje odluka”, rekao je Szymanski.

“Dogovorili smo se da ćemo se redovito sastajati na tehničkoj razini”, rekao je češki državni tajnik za europska pitanja Ales Chmelar.

Dodao je da bi se u rujnu mogao održati summit Francuske i zemalja Višegradske skupine, ili u Francuskoj ili u Mađarskoj.

Slovački premijer Robert Fico rekao je da je sastanak pokazao “koliko se slabo poznaju i koliko stvari gledaju crno-bijelo”.

Elizejska palača priopćila je da postoji “volja za razumijevanjem, pronalaskom zajedničkog stajališta, ne niječući istinske razlike u stajalištima koje i dalje postoje.”

“Postoje predrasude na obje strane (…) postoji nerazumijevanje, ali važno je da se obnovi dijalog.”

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Hina/mš