Tomašić nije protiv EU, nego protiv federalizacije – traži referendum

Predsjednica HSP-a dr. Ante Starčević i zastupnica u Europskom parlamentu ponukana recentnim raspravama o njezinoj ulozi u hrvatskoj i europskoj politici, koja trenutačno boravi u Australiji, na svom facebook profilu danas je objasnila kako nije euroskeptik, već samo spada u skupinu eurozastupnika koja se ne slaže, kako kaže, s federalizacijom EU. Traži da se narod otvoreno na referendumu pita želi li predati ostatak državnog suvereniteta naše države u ruke Bruxellesa.

“Moje odsustvo su iskoristili mnogi “novinari” i “analitičari”kako bi educirali naciju o mojim pogledima na Europsku uniju. Tako sam postala “protivnik ujedinjene Europe”, “euroskeptik”, “populist” itd.”, ocjenjuje na facebooku Tomašić.

Dodaje da niti trenutak nije živjela u iluziji kako Europa može biti konkurentna gigantima poput SAD-a, Kine i Rusije te rastućim ekonomijama poput Indije i Brazila bez da postoji određena razina suradnje među europskim nacionalnim državama.

“Europska unija je nužnost jer Europa nema drugog načina za ostati u vrhu”, kaže Ruža Tomašić.

Također, nikad nije vjerovala da Hrvatska može biti ravnopravan susjed Europskoj uniji i imati pravo glasa na europskom kontinentu bez da jednog dana postane članicom EU.

“Pitanje je uvijek bilo jesmo li spremni ispuniti preuzete obveze, konkurirati razvijenima na otvorenom zajedničkom tržištu i iskoristiti sve mogućnosti koje članstvo u EU nudi. Vjerujem kako je sad već svima jasno da mi to u ovom trenutku nismo u stanju i da smo doista nespremni ušli u EU”, ocjenjuje predsjednica HSP AS.

“Ja nisam skeptična prema postojanju EU da bih bila euroskeptik, ja sam skeptična prema njezinom unutrašnjem uređenju koje pomalo plovi prema federalnom modelu koji će u potpunosti dokinuti državnost i suverenitet državama članicama. Smatram da hrvatske žrtve nisu pale za to i tražim da se narod otvoreno na referendumu pita želi li predati ostatak državnog suvereniteta naše države u ruke Bruxellesa”, kaže Tomašić.

“Vizija Europske unije koju dijelim s kolegama iz Grupe europskih konzervativaca i reformista (EKR) ogleda se kroz decentralizirani model uređenja umjesto centralizacije vlasti u Bruxellesu daleko od očiju građana. Kao što sam izričito protiv toga da Zagreb nameće Vukovaru ćirilicu, još sam više protiv toga da Bruxelles nameće Zagrebu ono što bi on trebao nametnuti svima nama građanima RH. Odluke o životu građana moraju donositi oni sami, a poluge vlasti moraju se spustiti što niže umjesto odmicati daleko od dohvata malog čovjeka”, naglašava R. Tomašić.

Javnosti je malo poznato kako su HSP AS i Ruža Tomašić imali otvorene ponude nadaleko poznatih euroskeptika da im se pridruže, ali, kaže predsjednica HSP-a AS, odabrali su drugačiji put.

“Odabrali smo klub i stranku koje čine brojne jake europske stranke, predvodnice političkih procesa u svojim zemljama, i tako stali na stranu konstruktivne izgradnje drugačije Europe umjesto jednostavnog rušenja cijelog projekta, a time i onog dobrog i razumnog što je dosad učinjeno”, objašnjava Tomašić.

Upozorava da euroskeptik nije “najgori naziv koji ćete čuti za one koji staju na put projektu federalizacije”.

“Nazivaju nas i fašistima, iako je jasno da su težnje za koncentracijom vlasti u jednom centru i jakom državom (iako EU još nije država) te donošenje odluka bez znanja ili upliva građana EU puno bliže fašizmu, nego što je to borba za prava pojedinca, decentralizaciju i pravo građana da odlučuju o svojoj sudbini”, ističe predsjednica HSP-a AS.

“Grupa europskih konzervativaca i reformista (EKR) želi Europsku uniju povesti u novom smjeru. Moj tim i ja učinit ćemo sve kako bismo vas što bolje upoznali s politikom “novog smijera” jer vjerujem da ona sadržava sve ono što hrvatski čovjek želi od Europe”, zaključuje Tomašić s pozdravom Bog i Hrvati.

Predsjednica HSP-a dr. Ante Starčević komentirala je 4. veljače na twitteru izjavu predsjednika Europske pučke stranke Josepha Daula, ustvrdivši kako je je “pomalo nečuveno da si jedan strani političar daje za pravo krojiti izborne liste u drugoj državi članici”.

Daul je u razgovoru za Večernji list izjavio da Tomašić zbog svojih euroskeptičnih stavova ne može biti na listi HDZ-a, odnosno birana u Europski parlament s liste europskih pučana čijoj grupaciji pripada i HDZ.

Tomašić je iz Australije putem društvene mreže poručila da je s HDZ-om dogovoren zajednički izlazak na europske izbore, te da ona svojim partnerima vjeruje i od njih očekuje da razriješe nastalu situaciju. Dodala je da se ona uostalom i ne kandidira na listi europskih pučana, nego na koalicijskoj listi, listi partnerskih stranaka od kojih je jedna HSP AS.

Stavljanje Ruže Tomašić na HDZ-ovu listu za Europski parlament bila je pogreška i predsjednik EPP-a Joseph Daul je u pravu kada traži od predsjednika HDZ-a da ima na umu što su ciljevi EPP-a, odakle dolazi i za što se zauzima, izjavila je u utorak u Strasbourgu njemačka demokršćanska zastupnica Doris Pack.

“HDZ-ovi zastupnici u Europskom parlamentu su vrlo aktivni i djelotvorni u klubu zastupnika Europske pučke stranke. Upravo na temelju europskih vrijednosti, koje su i naše hrvatske vrijednosti, vodimo pregovore o koaliciji za europske izbore”, stoji u odgovoru HDZ-a na novinarsko pitanje o reakciji na izjavu Josepha Daula, koji je potpisao međunarodni tajnik Miro Kovač.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: facebook
Photo: fah