VE hvali Hrvatsku za ratifikaciju Istanbulske konvencije, opravdavaju da je ‘u nekim država pogrešno shvaćen pojam rod’

Foto: fah

Glavni tajnik Vijeća Europe (VE) Thorbjørn Jagland poručio je u povodu Međunarodnog dana žena da se ostvaruju važni ciljevi u pogledu okončanje nasilja nad ženama, ali je potrebno učiniti još i više. Hrvatska je pritom dobila pohvalu za ratifikaciju Istanbulske konvencije.

“Ostvarujemo važne ciljeve glede okončanje nasilja nad ženama, ali potrebno je još više”, kazao je Jagland.

Još otkako je potpisana u Istanbulu 2011., Konvencija Vijeća Europe (VE) o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, pokazala se učinkovitim i priznatim međunarodnim pravnim instrumentom, rekao je Jagland.

Podsjetio je da konvencija zahtijeva kriminalizaciju i zakonsko sankcioniranje različitih oblika nasilja nad ženama, uključujući nasilje u obitelji, uhođenje, spolno uznemiravanje i psihičko nasilje.

Međutim, još uvijek ima problema s njezinom ratifikacijom u nekim zemljama.

Bugarski Ustavni sud presudio da je Istanbulska konvencija protuustavna

“U nekim slučajevima, kao što je Bugarska, ratifikacija je blokirana zbog zabrinutosti i pogrešnog shvaćanja pojma ‘rod’. Vjerujem da se takve pogrešne interpretacije mogu razjasniti ako se pruže točne informacije i ako postoji politička volja da se to učini, kao što je na primjer u Hrvatskoj, koja je ratificirala Istanbulsku konvenciju u lipnju prošle godine”, kazao je.

(VIDEO, FOTO) Danas na snagu stupa Istanbulska konvencija – Plenkovićev udar na demokraciju

Još nije ratificirana u brojnim zemljama

Azerbajdžan i Rusija još nisu potpisale Istanbulsku konvenciju. Jedanaest zemalja članica VE – Armenija, Bugarska, Češka, Latvija, Lihtenštajn, Litva, Mađarska, Moldavija, Slovačka, Ukrajina i Ujedinjeno Kraljevstvo – potpisale su dokument, ali ga još nisu ratificirale.

Po Jaglandovim riječima, nadgledanje zemalja koje su ratificirale konvenciju važno je za osiguravanje poštivanja smjernica konvencije.

Bernardić kazao da je Istanbulska konvencija povećala ‘rodnu ravnopravnost’, pa ustvrdio da je došlo do porasta nasilja’

“Naša skupina stručnjaka za akciju protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji (GREVIO) redovito provjerava kako se zemlje članice pridržavaju zahtjeva konvencije. Tako jačamo suradnju s državama članicama i identificiramo područja u kojima je potrebno poboljšanje.”

Tako je, na primjer, GREVIO priznao napredak u Portugalu koji je razvio sveobuhvatne politike i preventivne mjere posebice kako bi promovirao rodnu jednakost i borbu protiv rodnih stereotipa.

U Švedskoj je GREVIO istaknuo niz mjera usvojenih tijekom zadnjih 40 godina koje jasno pokazuju njihovu predanost sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama.

“Usprkos tom napretku ne možemo biti zadovoljni”, istaknuo je Jagland.

“Moramo se nastaviti boriti za ratifikaciju u svim zemljama članicama Vijeća Europe jer se ženama i djevojčicama ne smije uskratiti njihovo temeljno ljudsko pravo: život bez nasilja”, istaknuo je.

Na kraju je pozvao sve države članice VE-a da bez odgode ratificiraju Istanbulsku konvenciju.

(VIDEO) Šola o lažnim vjernicima među političarima: ‘Populističko dodvoravanje, a svojim moralom nemaju veze s katoličanstvom’

Podsjetimo, premijer Plenković se oglušio na priopćenje HBK koja je iskazala zabrinutost zbog ratifikacije Istanbulske konvencije te da se njome potiho uvodi rodna ideologija.

“Izražavamo zabrinutost što se u tako važnome međunarodnom dokumentu (u čl. 3.) pojavljuju neprihvatljive definicije, prema kojima bi trebalo poimati ‘obitelj’, ‘rod’ i ‘rodno nasilje’. Očito je da u Konvenciji navedena definicija ‘roda’ odudara od uvriježenoga shvaćanja da je rod identičan spolu i može biti muški ili ženski.”

“Ne možemo se stoga oteti dojmu da se potiho, nedovoljno pojašnjenim pojmovima, na mala vrata uvodi rodna ideologija u naše društvo. Konvencija, naime, na prikriven način, uvodi novo poimanje ljudske spolnosti koje zadire u sam ustroj osobe”, upozorili su biskupi.

Nekoliko dana nakon ratifikacije IK Ministarstvo znanosti i obrazovanja umjesto spola uvelo “rod”

Dr. Željka Markić predsjednica udruge “U ime obitelji” također je naglasila da je “nadbiskup Puljić otvorio mogućnost premijeru Andreju Plenkoviću da zaustavi ratifikaciju i vrati se dijalogu sa svim društvenim dionicima.”

(VIDEO, FOTO) Danas na snagu stupa Istanbulska konvencija – Plenkovićev udar na demokraciju

Unatoč upozorenjima vezano uz konvenciju od strane HAZU-a, Matice Hrvatske, Hrvatske biskupske konferencije te građanske inicijative ‘Hrvatska protiv IK’, dana 13. travnja na petak 2018. godine u Hrvatskom saboru izglasana je Istanbulska konvencija. Nakon što je predsjednik sabora Gordan Jandroković službeno obznanio kako je IK izglasana, zastupnici SDP-a zapljeskali su HDZ-ovcima.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina