Vijeće Europe: Petra de Sutter želi sastaviti novo izvješće kojim bi nastavila promociju surogatstva!

Foto: Flickr

Odbor za socijalna pitanja, zdravlje i održivi razvoj Parlamentarne skupštine Vijeća Europe sastao se u srijedu 20. travnja prvi put nakon odbacivanja Izvješća koje je išlo u prilog surogatsvu u Parizu 15. ožujka 2016., o čemu smo pisali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok su članovi Odbora odbacili nacrt izvješća i rezolucije koja promiče surogatstvo, predsjedateljica je smatrala da Odbor treba ponovno razmatrati to pitanje. U punoj dvorani sjednice 20. travnja su zato vladale tenzije, a predsjedateljica Stella Kyriakides (Europska pučka stranka, Cipar) i Petra de Sutter (socijalistica iz Belgije) učinile sve kako bi održale kontrolu i dalje promovirale surogatstvo u Europi.

De Sutter je predložila Odboru sastavljanje novog izvješća koje bi moglo ići u dva smjera: izvješće koje bi se zalagalo za zaštitu najboljeg interesa djeteta ili izvješće protiv komercijalnog surogatstva. Nijedna od ove dvije opcije ne bi osudila samo surogatstvo. Navedeni prijedlozi su neprihvatljivi, jer je izgledno da će se pojam “najboljeg interesa djeteta” upotrijebiti za promociju surogatstva. Praksa davanja djeteta putem surogatstva onima koji ga žele bi se opravdala tvrdeći da se to čini u najboljem interesu djeteta.

Tijekom sastanka ipak je predložena treća opcija: zaustavljanje procedure i moguće povjeravanje pitanja surogatsva drugom izvjestitelju koji je manje diskreditiran sukobom interesa, pristranošću i prethodnim neuspjehom. Moldavski predstavnik Valeriu Ghiletchi objasnio je kako Odbor nema obvezu izvještavati o pitanju surogatstva. Predsjedateljica je na to izjavila kako bi neizvještavanje o surogatstvu dalo povoda zaključku kako Vijeće Europe nije u mogućnosti postići dogovor o surogatstvu. Konzervativni zastupnik Velike Britanije izjavio je kako smo svi u rukama izvjestiteljice i osudio prosurogatske manevre Stelle Kyriakides i Petre Sutter kao staljinističke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjedateljica, stjerana u kut, ponovno je predložila da se pitanje surogatstva odgodi za dnevni red iduće sjednice Odbora 2. lipnja u Parizu i pozvala Petru De Sutter da bude prisutna i ponovno prezentira i predloži svoj novi projekt izvješća i rezolucije .

Ova sjednica Odbora za socijalna pitanja, zdravlje i održivi razvoj Parlamentarne skupštine Vijeća Europe pokazuje jasno namjeru zagovaratelja surogatstva u europskim inistitucijama: nametnuti surogatstvo odozgo putem Vijeća Europe i Europskog parlamenta. Podsjetimo, većina zastupnika Odbora za ženska prava Europskog parlamenta odbacila je uvrštenje osude surogatstva u nacrt Izvješća i Rezoluciju o trgovanju ljudima, iako je Europski parlament osudio sve oblike surogatstva! To sve pokazuje realnost namjera surogatskog lobija koji želi surogatstvo nametnuti i regulirati odozgo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.