Gdje je arhivska dokumentacija?

Foto: Fah/Snimka zaslona (Fotomontaža: Narod.hr)

Komentar čitatelja

Rasprava Štahana i Mitrikeskog s Bijelić o Jasenovcu: ‘Znanstveni rad dokazuje kako je broj žrtava preuveličan’

1964. godine Savezni zavod za statistiku Yugoslavije pokrenuo je općenito istraživanje žrtava Drugog svjetskog rata na području Jugoslavije. Priča je vezana za pokušaj dobivanja reparacije od Njemačke. Taj sveobuhvatni popis je na veliko zaprepaštenje vlasti srušio mit o 1,7 milijuna žrtava na području Jugoslavije. Za područje Jasenovca, uključujući i Staru Gradišku, dobiven je broj od 59 tisuća žrtava. To je izazvalo šok, s obzirom da se najčešće spominjalo 700 tisuća žrtava.
Gdje je građa?
Fondovi arhiva vojske Srbije, u nekadašnjem Arhivu Vojnoistorijskog instituta JNA koji je formalno bio savezna ustanova. Prema svim arhivističkim pravilima to bi gradivo s obzirom na mjesto nastanka trebalo biti vraćeno Hrvatskoj, no već i činjenica da je nekadašnja savezna ustanova jednostavno pretvorena u ustanovu Vojske Srbije pokazuje kakva su stajališta Republike Srbije po tom pitanju.
Hrvatska jest opetovano tražila povratak arhivskog gradiva, no s obzirom na odbijanje Srbije to do sada nije bilo moguće napraviti.
A kako stvari stoje – i od sada!
Jedan od uvjeta Srbiji za pristup EU morao bi biti – povrat gradiva.
I sto govore o Jasenovcu Srbijanci kod kojih je arhivska građa?
Na teletekstu RTS TV-a stoji 803 000 – kada treba. I to sustavno i neprekidno gleda i cijela Srbija i Region. A ako to nije dosta tu su okrugli stolovi, Dare iz Jasenovca, Pokolji u Dvoru… izložbe u New Yorku, Muzeji Genocida u Beogradu, portali, novine, komentari, ..

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr
Photo: Fah/Snimka zaslona (Fotomontaža: Narod.hr)