Fitch: Hrvatska ima lošu poslovnu klimu i rigidno tržište rada; smanjeni izgledi na negativne

Foto: Fah

Agencija Fitch Ratings smanjila je izglede za kreditni rejting Hrvatske sa stabilnih na negativne, ali je potvrdila dosadašnji dugoročni rejting ‘BB+’ na stranu valutu i ‘BBB-‘ na domaću valutu, priopćio je Fitch. Kreditni rejting Hrvatske kod Fitcha i dalje je jedan stupanj iznad rejtinga koji Hrvatska ima kod Standard&Poor’sa, ali i to je u neinvesticijskom području – “smeću”.

Fiskalni rezultati Hrvatske dodatno su se pogoršali od rujna prošle godine, kada je Fitch snizio dugoročni kreditni rejting na ‘BB+’. Dugotrajna recesija i dalje će utjecati na izglede za fiskalnu konsolidaciju i održivost javnog duga, a Vlada je pokazala znatno manji apetit za čvršća proračunska ograničenja od nekih drugih zemalja središnje i istočne Europe, otvorivši prazninu u vjerodostojnosti politike, navodi Fitch.

U Fitchu kažu i da bi mogli poduzeti daljnji negativni korak u vezi hrvatskog rejtinga, u slučaju neuspješne primjene vjerodostojne srednjoročne strategije fiskalne konsolidacije koja bi bila u skladu s preporukama EDP-a.

Na to bi ih potaknuo i neuspjeh gospodarstva da se oporavi u srednjem razdoblju, što bi vodilo daljnjim ograničenjima u javnim financijama i zaduživanju.

Kao rizik navode i kristaliziranje dodatnih obveza za Vladin proračun. One trenutno dosežu 16 posto BDP-a, a revizija europskog sustava nacionalnih i regionalnih računa ESA95 mogla bi dodatno ojačati pritisak na taj omjer.

S druge, pak, strane, Fitch bi mogao poduzeti i pozitivni korak u vezi rejtinga postigne li se veći napredak u fiskalnoj reformi i smanjenju deficita u skladu s EDP-om, koji bi rezultirao smanjenjem omjera javnog duga i BDP-a.

Na to bi ga potaknuo i jači gospodarski oporavak od onog koji u Fitchu trenutno očekuju, potencijalno poduprt intenziviranjem strukturnih reformi.

„Privatizacija jest ponešto uznapredovala, ali Hrvatska ima lošu poslovnu klimu i rigidno tržište rada, koji smanjuju njezinu konkurentnost i ostaju uteg rastu“, zaključuju u toj rejting agenciji.

“Fitch je skeptičan u vezi sposobnosti Vlade da toliko sreže troškove, posebno zbog nadolazećih izbora 2015. godine”, piše kreditna agencija u priopćenju.

S&P je prije tri tjedna snizio dugoročni kreditni rejting Hrvatske na inozemnu i domaću valutu s BB+ na BB, uz stabilne izglede, jer bi se recesija mogla nastaviti šestu godinu zaredom. I Moody’s drži rejting Hrvatske jedan stupanj više nego S&P. No, sve tri agencije rejting Hrvatske drže u neinvesticijskom području.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: HRT
Photo: HRT