Hrg: najveći broj građana dobiti 30-40 kuna, a vrtić će onima s djecom poskupjeti 150 kuna.

Sabor raspravlja o izmjenama Zakona o porezu na dohodak kojim bi se osobni odbitak povćao s 2.200 na 2.600 kuna, a za umirovljenike s 3.400 na 3.800 kuna.

Prag za najvišu poreznu stopu od 40 posto sa sadašnjih 8.800 kuna podigao bi se na 13.200 kuna, objasnio je ministar financija Boris Lalovac. Odbacio je oporbene kritike da će to uništiti jedinice lokalne samouprave, ističući da su ostvarile milijardu kuna suficita.

Poreznim rasterećenjem neće rasti plaće državnih dužnosnika, rekao je Lalovac odgovarajući na kritike HDSSB-ovca Krešimira Bubala i HDZ-ovca Frane Matušića. Ovaj dio promjene poreza na dohodak svakako bi najviše utjecalo na više od milijun radnika u Hrvatskoj da bi osjetili nešto veće povećanje plaća, rekao je Lalovac.

Matušić je rekao kako će posljedica ovog zakona biti da će oni koji dobivaju najmanju plaću sada dobiti najmanje, a oni koji dobivaju najviše da će dobiti najviše. Pročitajte Alana Forda pa ćete vidjeti što je radio Superhik, tako se danas vi ponašate. U isto vrijeme uništit ćete jedinice lokalne samouprave, pogotovo one najmanje, naglasio je Matušić.

Bubalo je istaknuo kako je apsolutno protiv rasta plaća premijeru Milanoviću, ministrima, a i saborskim zastupnicima. Lalovac je rekao kako su u potrazi za mehanizmom koji će bilo uredbom, bilo koeficijentom onemogućiti rast plaća državnim dužnosnicima.

Nezavisni Slavko Linić upozorio je da je sav teret prebačen na jedinice lokalne samouprave koje će po osnovi zakona ostati kraće za gotovo 2,2 milijarde kuna, što će im donijeti goleme probleme u realizaciji društvenih obveza.

Na sličnom je tragu HDZ čiji je Klub zastupnika za povećanje plaća, ali mu se ne sviđa “drugi dio priče”, a to su jedinice lokalne samouprave. Ivan Šuker kaže da će se udariti po jedinicama lokalne samouprave, dakle u konačnici građanima, i to po onima s najnižim plaćama. HDZ, poručuje Šuker, ne može prihvatiti takvu voluntarističku poreznu politiku koja ne akceptira stanje u državi.

Branko Hrg (HSS) tvrdi da će najveći broj građana dobiti 30-40 kuna veću plaću, a vrtić će im poskupjeti 150 kuna.

Josip Borić (HDZ) upitao je kako će članovi SDP-a dići ruku za zakon koji je suprotan temeljnim postavkama socijaldemokracije.

Oporbene tvrdnje odlučno je odbacila Nada Čavlović Smiljanec (SDP). Govoriti da predložene izmjene ne znače ništa za građane je nevjerojatno, izjavila je zastupnica poručivši da će više od milijun zaposlenika dobiti veću plaću.

Za građane s potpomognutih područja prve skupine osobni bi se odbitak povećao s 3.200 na 3.500 kuna, a za drugu skupinu s 2.700 na 3.000 kuna.

Ujedno se prag za oporezivanje dohotka najvišom stopom od 40 posto sa sadašnjih 8.800 kuna podiže na 13.200 kuna.

Te bi izmjene, kažu u Vladi, najvećem dijelu građana donijele rast plaća od 1. siječnja 2015., pri isplati plaće za prosinac. Prema Vladinim izračunima, kod prosječne mjesečne neto plaće od otprilike 5.500 kuna neto povećanje bi u godini dana bilo oko 2.000 kuna, a plaće od 3.900 kuna neto do 1.000 kuna u godini dana.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Narod.hr/h
Photo: Andrew Nash, flickr