I poslodavci i sindikati osudili povećanje trošarina: Potpuno krivi potez Vlade koji će prouzročiti kontraefekt

“Ovo je ‘ad hoc’ mjera, donesena bez strategije, nitko nije napravio pravu procjenu učinka. Imat ćemo veliki kontraefekt”, poručio je jutros u emisiji “U mreži prvog” Hrvatskog radija, zamjenik glavnog direktora HUP-a Bernard Jakelić komentirajući povećavanje trošarina na gorivo i cigarete.

Dodao je kako se radi o novom porezu zbog čega bi tvrtkama bilo povoljnije preseliti se primjerice u Sloveniju. “Osim odlaska mladih obrazovanih ljudi što se događa svakog dana, dogodit će nam se i egzodus kompanija koe će preseliti u zemlje u kojima će poslovati jeftinije”, kazao je Jakelić.

Rješenje problema slabe konkurentnosti HUP vidi u tome da se pomakne fokus sa ‘rezanja’ na stvaranje novih vrijednosti i racionalizaciju javne uprave.

Matijašević: Deficit plaćaju građani, a Vlada je pokrenula ‘spiralu propasti’

“Građani plaćaju deficit državnog proračuna. Ovom kontraproduktivnom mjerom Vlada je mjerom potencirala novu ‘spiralu propasti”, kazao je predsjednik Hrvatske udruge radničkih sindikata Ozren Matiješević. “Povećat će se cijene usluga, velikog broja proizvoda za dnevnu upotrebu. Kupovna moć građana će pasti i to će u konačnici dovesti do gubitka novih radnih mjesta”, kazao je Matijašević.

Davor Huić iz Udruge ‘Lipa’ je kazao kako je kako se očito radi o novim porezima te da je Vlada propustila napraviti strukturne reforme – a izborna je godina i teško da će se to i dogoditi.

Huić: Novo porezno opterećenje je potpuno krivi potez Vlade

“Hrvatska ima preskupi javni sektor i deficit od 5 posto BDP-a, trošimo više nego što ekonomija može izdržati. Posljednje tri Vlade su povećale javni duh s 45 posto na 90 posto. Svaki građanin Hrvatske je praktički zadužen za 200 tisuća kuna i taj će dug opteretiti sve u budućnosti”, kazao je Huić.

“Vlada nije napravila reforme koje je trebala i obećala napraviti. Vlada je došla u situaciju da mora povećavati poreze a to je potpuno krivi način jer je porezno opterećenje preveliko i ne možemo si dozvoliti dodatne poreze”, smatra Huić.

Glavni problem su nekompetentne političke elite

“Glavni problem Hrvatske je nekompetencija političkih elita, pogotovo dvije najveće stranke. Nesposobnost da kreiraju i naprave reforme u kojima će hrvtaski poduzetnici i građani moći živjeti”, završio je Huić.

Podsjetimo, Vlada je jučer donijela uredbe o povećanju trošarina na gorivo i duhanske proizvode. Trošarine na gorivo povećavaju se 20 lipa po litri, što bi proračunu na godinu trebalo donijeti 450 milijuna kuna. A trošarine na cigarete povećat će se 50 kuna na tisuću komada cigareta, čime bi država zaradila dodatnih 150 milijuna kuna godišnje.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hrt.hr
Photo: screenshot