Nastavljen pad turističkih noćenja: Ostvareno 98 posto manje noćenja nego prošle godine

Foto: fah

Prema podacima DZS-a, u travnju 2020. godine u komercijalnome smještaju ostvaren je 2.241 turistički dolazak i 34.063 turistička noćenja, što je 99,8% odnosno 98,9% manje u odnosu na travanj 2019. godine, što predstavlja već drugi uzastopni mjesec godišnjeg pada turističkih pokazatelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Spomenuti je pad rezultat uvedenih mjera u zaštiti protiv širenja koronavirusa, koji je u ožujku uvelike zahvatio EU odakle dolazi velik dio turista u Hrvatsku, a mjere su, među ostalim, obuhvaćale ograničavanje kretanja ljudi.

Prema podacima iz sustava eVisitor (komercijalni, nekomercijalni turistički promet i nautički čarter (eCrew)) objavljenima na internetskoj stranici Hrvatske turističke zajednice, u svibnju 2020. godine ostvareno je 94,8% manje turističkih dolazaka i 90,7% manje turističkih noćenja u odnosu na svibanj 2019. godine. U prvih pet mjeseci 2020. godine ostvareno je 80,5% manje turističkih dolazaka i 75% manje turističkih noćenja u odnosu na isto razdoblje 2019. godine, piše novac.jutarnji.hr.

Promatrano prema svibanjskoj strukturi turističkih noćenja, znatno se brža dinamika pada (kao i u travnju ove godine) bilježi kod stranih (-84,2%) nego kod domaćih turista (-28%). Uobičajeno, strani turisti na razini godine čine oko 93% (okvirno treći najveći postotak u EU, tj. samo Malta i Cipar imaju veći postotak) ukupnih noćenja te imaju kudikamo veći utjecaj na turističke rezultate u odnosu na domaće turiste. Tako će krajnji rezultati u ovoj godini najvećim dijelom ovisiti o dolascima i noćenjima stranih turista, poglavito turista iz EU.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska ima kudikamo najveći postotak deviznog prihoda od turizma (oko 19%) u odnosu na BDP među ostalim članicama EU, što upućuje na to da je hrvatsko gospodarstvo izrazito ovisno o turizmu. Također, turizam utječe i na druge djelatnosti poput trgovine na malo, tj. potrošnja turista utječe na promet u trgovini na malo u čijoj se strukturi na godišnjoj razini najviše prometa ostvari u srpnju i kolovozu, odnosno u mjesecima kada se ostvari i najviše turističkih noćenja.

Negativna se turistička kretanja bilježe u cijelome svijetu, a teško je predvidjeti s kakvim će turističkim rezultatima završiti ova godina. Prema podacima organizacije World Tourism Organization, na globalnoj je razini u prva tri mjeseca 2020. godine ostvareno 22,4% manje međunarodnih turističkih dolazaka u odnosu na isto razdoblje 2019. godine, i to poglavito zbog znatnog pada u ožujku (-57%). Prema njihovim očekivanjima (objavljenim početkom svibnja), broj međunarodnih turističkih dolazaka na razini cijele ove godine globalno će se smanjiti za 60 – 80% u odnosu na 2019. godinu. Ipak, prema panelu stručnjaka koji su sudjelovali u anketi organizacije World Tourism Organization, većina ih znakove oporavljanja turizma očekuje u posljednjem ovogodišnjem tromjesečju s nastavkom oporavka u 2021. godini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/novac.jutarnji.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.