Prosječna plaća za travanj 5.633 kune

Foto: fah

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u Hrvatskoj za travanj ove godine iznosila je 5.633 kune, što je realno 1,7% niže nego u prethodnom mjesecu, ali i 2,4% više od prosjeka za lanjski travanj, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Podaci DZS-a pokazuju da je prosječna neto plaća isplaćena za travanj ove godine na mjesečnoj razini, prema ožujku, nominalno bila niža za 1,6%, odnosno 89 kuna, dok je na godišnjoj razini, prema travnju lani, nominalno povećana za 0,7%, odnosno 38 kuna, piše HRT.

Najviša prosječna mjesečna neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama za ovogodišnji travanj isplaćena je u financijskim uslužnim djelatnostima, osim osiguranja i mirovinskih fondova, i iznosila je 9.993 kune. Najniža je neto plaća istodobno isplaćena u proizvodnji odjeće, i to u iznosu od 3.291 kune.

Prosjek za prva četiri mjeseca ove godine pak iznosi 5.663 kune, što prema istom razdoblju prošle predstavlja nominalni rast za 1,7%, a realni za 3,1%.

DZS je objavio i podatke o prosječnoj mjesečnoj bruto plaća u pravnim osobama koja je za travanj ove godine iznosila 7.688 kuna. U odnosu na ožujak to je nominalno i realno niže za 1,8%, dok u odnosu na podatke za lanjski travanj to predstavlja nominalni rast od 0,9%, a realni od 2,6%.

Podaci o prosječnoj travanjskoj satnici, pak, pokazuju da je prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po satu za četvrti ovogodišnji mjesec iznosila 33,63 kune. Prema ožujku je to 7% više, a prema travnju lani 5,2% više.

Izračuni prosječnih plaća i satnica za travanj temelje se na podacima o broju plaćenih radnih sati, a koji pokazuju da je u travnju bila plaćeno 168 radnih sati ili 7,7% manje nego u ožujku. Pritom je najveći broj plaćenih sati bio u vodnom prijevozu (176), a najmanji u socijalnoj skrbi bez smještaja (151).

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hrt.hr