Sindikati traže popis svih poslodavaca koji su koristili mjere aktivne politike zapošljavanja

Zagreb, 23.06.2014 - U svibnju je u Hrvatskoj stopa registrirane nezaposlenosti pala s 21,1 na 19,6 posto, najnižu razinu od rujna prošle godine, pokazuju danas objavljeni podaci Državnog zavoda za statistiku. Arhivska fotografija od 17.08.2012. prikazuje ljude kako gledaju popis slobodnih radnih mjesta ispred zgrade HZZ-a u Zagrebu. foto FaH/ Lana SLIVAR DOMINIĆ/ ds

Pet sindikalnih središnjica zatražilo je danas od ravnateljice Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ankice Paun Jarallah objavu popisa svih poslodavaca koji su koristili mjere aktivne politike zapošljavanja.

Na web-stranici Vladina Ureda za udruge objavljen je popis svih organizacija civilnog društva (OCD) koje su koristile neke od mjera aktivne politike zapošljavanja, napominju sindikati u priopćenju.

Iako je korištenje mjera poticanja zapošljavanja zapravo nespojivo s naslovom izvještaja – “Popis financiranih projekata i programa organizacija civilnog društva iz javnih izvora u 2013. godini”, jer nije riječ ni o projektima niti o programima OCD-a, nego o korištenju mjera aktivne politike zapošljavanja u slučajevima gdje su OCD prema uredbi Europske komisije prihvatljiv poslodavac, sindikalci pozdravljaju takav pomak prema javnoj objavi korištenja javnih sredstava.

Stoga traže isto postupanje i prema privatnim poslodavcima i javnoj upravi tako da se popis svih poslodavaca koji su koristili javna sredstva prilikom zapošljavanja ili osposobljavanja za rad bez zasnivanja radnog odnosa, zajedno s iznosom dodijeljenih sredstava odmah objavi na web-stranici HZZ-a.

U protivnom će sindikati smatrati da je riječ o diskriminaciji OCD-a i pokrenuti odgovarajuće aktivnosti, kaže se u priopćenju.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/h
Photo: fah