75 posto partizanskih mirovina su naslijeđene – SDP-ova vlast 2001. “stvorila” 6000 novih partizanskih mirovina!

Foto: Thinkstock

Danas 75 posto partizanskih mirovina su naslijeđene mirovine, a svega 25 posto su starosne „prave“ partizanske mirovine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najmlađi korisnik partizanske mirovine rođen je 2001.

Dolaskom SDP-a na vlast 2001. porastao je broj partizanskih mirovina za 6000!

Od 1990. (i prije) Hrvatska je plaćala milijarde kuna za oko 140 000 korisnika tih mirovina (45 godina nakon rata) što je devastiralo našu državu i u Jugoslaviji i danas. Čak dan danas, 72 godine nakon rata, Hrvatska isplaćuje stotine milijuna kuna iz džepa poreznih obveznika za te mirovine!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Od posljednjih parlamentarnih izbora krenula je s ekstremno desne strane hajka protiv svega naprednog pa su na red došli i pripadnici Narodnooslobodilačke vojske. Riječ je o obmani javnosti, jer su tvrdnje o prenošenju mirovina na braću, sestre i unuke smiješne. Ono što se događa jest to da nakon smrti umirovljenika njegova supruga može koristiti 70% mirovine. I tu je priči kraj. Moj otac je bio sudionik NOB-a. Njegovu boračku mirovinu je 1992. godine naslijedila moja mati i to je to“, ispričao je za Deutsche Welle Franjo Habulin, predsjednik Saveza, a prenio Večernji list.

Egzaktni podaci pokazuju da je 2017. od današnjih 15 726 partizanskih mirovina čak 11 786 naslijeđenih što čini visokih 75 posto. To znači da su oni koji su dobili partizanske mirovine odavno mrtvi, a da njihove mirovine koristi supruga (što je malo teže s obzirom da je 2017.) ili njihovi biološki potomci.

Naime, danas najmlađi živući partizan ima 90 godina. Ta pretpostavka utemeljena je na 2 zahtjevna uvjeta:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  1. Da se taj partizan tek 1945. od siječnja do svibnja kad je rat završio pridružio komunističkim partizanima
  2. Da je taj isti rođen 1927. i tek pred kraj rata navršio 18 godina.

To je svakako mali broj ljudi, ali usprkos tome činjenica je da danas najmlađi partizan ima 90 godina. Ostali su stariji od toga. Sa njihovim suprugama je vjerojatno slično, možda su mlađe tek za koju godinu. Ono što začuđuje je da je ukupan broj ljudi u Hrvatskoj starijih od 90 godina manji od 13 000, a broj korisnika tih mirovina je veći!

Sam Večernji list koji je prenio Habulinov intervju je u broju od 24. srpnja 2013. na tu tematiku napisao da „upada u oči i podatak da je izuzetno visok broj korisnika mirovina koji su mlađi od 60 godina“ ( Večernji list: Mirovina se uplaćuje borcu koji je 1945 imao 3 godine!

U istom broju je tadašnji predsjednik komunističkih partizanskih boraca Ratko Maričić izjavio:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Njihova je jedina povlastica bila u tome što im se staž koji su proveli u ratu računao u uvećanom trajanju. Nitko od njih nema mirovinu samo zato što je bio pripadnik NOR-a, već zato što ju je zaradio na poslu. Prosječan im je staž od 25 do 35 godina“, kaže Maričić kojega je također iznenadio podatak (novinara op.) da najmlađi korisnik obiteljske mirovine ima samo 12 godina….”

U istom broju Večernjaka Josip Đakić je izjavio: „Bilo je čak ženidba na brzinu s rodbinom kako bi mirovina ostala u obitelji. To bi svakako trebalo provjeriti“, tvrdi Đakić dodajući da je čuo priču da se jedan korisnik “partizanske mirovine” neposredno prije smrti oženio sestričnom kako bi ona mogla uživati u mirovini.“

Također Đakić je spomenuo u istom tekstu da je vrlo čudno što je  korisnik partizanske mirovine Ivan Fumić 1945. imao samo 15 godina!

Nažalost, HZMO uskraćuje podatke o korisnicima tih mirovina pa se imena i prezimena ne mogu provjeriti, ali da ima mjesta za Državnu reviziju i kontrolu tih mirovina, sigurno ima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I dan danas hrvatska država isplaćuje, bez raznih subvenicija i privilegija, stotine milijuna kuna godišnje za partizanske mirovine, a donedavno se radilo o milijardama kuna!

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.