Afera masoni: S dužnosti u DORH-u udaljen Dražen Jelenić

dražen jelenić
Foto: Snimka zaslona

S dužnosti je udaljen Dražen Jelenić koji je u veljači 2020. morao odstupiti s položaja glavnog državnog odvjetnika nakon što su mediji otkrili da je član masonske lože. Tada je postao zamjenik glavnog državnog odvjetnika. Njegovo udaljavanje s dužnosti zatražila je glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj-Šipek.

> DORH u 2020. – nakon ostavke masona Jelenića po prvi puta na čelo došla žena

> Bivši glavni državni odvjetnik Jelenić mora dokazati da je napustio Masone

Na svojim stranicama DORH je objavio da je na sjednici u utorak smijenjen zamjenik Zlate Hrvoj-Šipek, glavne državne odvjetnice Republike Hrvatske.

“Državnoodvjetničko vijeće je na sjednici održanoj 13. travnja 2021., na temelju odredbi iz članka 97. stavka 2. alineja 3. i 4. Zakona o Državnoodvjetničkom vijeću odlučilo da se zamjenika Glavne državne odvjetnice Republike Hrvatske privremeno udaljuje od obavljanja državnoodvjetničke dužnosti na tri mjeseca, počevši od 14. travnja 2021. (16. travanj 2021.)”, priopćio je DORH.

Državnoodvjetničko vijeće navedenu je odluku donijelo nakon razmatranja zahtjeva od 6. travnja 2021. koji je Vijeću podnijela Glavna državna odvjetnica Republike Hrvatske i koji se odnosi na pokretanje stegovnog postupka protiv zamjenika Glavne državne odvjetnice Republike Hrvatske, zbog osnovane sumnje da je počinio stegovno djelo iz članka 85. stavka 2. točke 7. Zakona o Državnoodvjetničkom vijeću.

U priopćenju se navodi kako je riječ o ponašanju suprotnim načelima Etičkog kodeksa državnih odvjetnika i zamjenika državnih odvjetnika kojim se nanosi šteta ugledu državnog odvjetništva, predlažući izricanje stegovne kazne razrješenja od dužnosti te zahtijevajući privremeno udaljenje dužnosnika od obavljanja dužnosti.

Državnoodvjetničko vijeće je zaključilo kako je mjera privremenog udaljenja razmjerna i opravdana budući da bi daljnje obavljanje državnoodvjetničke dužnosti dovelo u pitanje uredno funkcioniranje Državnog odvjetništva Republike Hrvatske kao samostalnog i neovisnog pravosudnog tijela.

Vijeće će, nakon razmatranja zahtjeva za pokretanje stegovnog postupka, donijeti odluku i o njoj obavijestiti javnost, navodi se.

Član masonske lože Veliki Orijent Hrvatske

Podsjetimo, Jelenić je podnio ostavku 19. veljače 2020. nakon što se otkrilo da je bio član u masonskoj loži Veliki Orijent Hrvatske.

Glavni državni odvjetnik Jelenić podnio je ostavku pod Vladinim pritiskom, temeljenom na etičkim principima o nedopustivom prešućivanju članstva u masonima i što se upustio u razgovor i sugestije u istražnom predmetu koji je inicirao oftalmolog Nikica Gabrić, veliki meštar Velikog Orijenta Hrvatske, osnivač i ravnatelj Specijalne bolnice za oftalmologiju Svjetlost.

Jelenić je postao član udruge Veliki Orijent Hrvatske, odnosno masona, dva mjeseca prije nego što je u travnju 2018. godine imenovan na mjesto glavnog državnog odvjetnika.

Postavlja se pitanje kako je moguće da nitko od vladinih i sigurnosnih dužnosnika nije znao tu informaciju i upozorio na moguće ugroze prije imenovanja Jelenića na istaknutu funkciju? Brojni stručnjaci upozoravali su da Jelenić ne može biti niti zamjenik glavnom državnom odvjetniku, ali tu je funkciju i dalje obnašao. Krajem studenoga 2020. njegova nasljednica Zlata Hrvoj Šipek zatražila je mišljenje Etičkog povjerenstva oko mjesec dana nakon što je preuzela DORH, a ranije je već rekla da joj je Jelenić usmeno rekao da je napustio ložu. No onda je zatražila i službeno očitovanje.

Kontaminiranost pravosudnog sustava sukobom interesa

Republika Hrvatska je u posljednjih 18 godina na čelu DORH-a i njegovih zamjenika imala tek tri osobe koje se međusobno rotiraju na funkcijama. S obzirom da je Jelenić morao otići zbog neprofesionalnosti, kao i zbog potvrde SOA-e da zakon nije predviđao njegovu sigurnosnu provjeru za glavnog državnog odvjetnika te uzimajući u obzir da je zamjenik glavnog državnog odvjetnika postao za vrijeme Bajićevog mandata, postavlja se i pitanje kontaminiranosti pravosudnog sustava sukobom interesa.

Dok je Jelenić morao otići zbog tajnog članstva u masonskoj loži, pozicije Mladena Bajića i Dinka Cvitana nisu dovedene u pitanje ni nakon što je Bože Vukušić objavio kako su bili članovi Komunističke partije. Prema navedenim dokumentima može se iščitati da je Dinko Cvitan primljen u Savez komunista 1983., a Mladen Bajić 1972. godine.

> Jelenić je morao odstupiti zbog članstva u masonskoj loži, a Bajić i Cvitan šute o svome članstvu u Komunističkoj partiji?

>Nastavak sukoba među masonima: Gabrić pokazao poruke koje je izmjenjivao s Jelenićem

>Ministru Ćoriću nije problem da je glavni državni odvjetnik mason: ‘To što je rekao mi se čini prihvatljivo i simpatično’

>Urednici i vlasnica tjednika i portala 7Dnevno privedeni zbog sumnje da su ucjenjivali Nikicu Gabrića zbog pripadnosti masonskoj loži

> Odvjetnik Olujić za Narod.hr: ‘Članovi masonskih loža, a pretpostavlja se da ih je u Hrvatskoj oko 700, ne bi trebali obavljati javne funkcije’

Masoni – strogo hijerarhijski organiziran pokret

Masoni, također nazivani i “slobodni zidari” mistični su, strogo hijerarhijski organiziran pokret koji je, u današnjem smislu, nastao u prilikama liberalnog prosvjetiteljstva. Nadovezuje se na tradiciju zidarsko-klesarsko-graditeljskih cehova pa otuda proizlaze njihovi simboli šestar i kutnik. Uz njih se lože služe i simbolima križa, ključeva, mačeva i osvijetljene delte.

Što se tiče duhovnog aspekta današnje je jedno od područja rada masonerije i zaštita svakojakih pokreta i sekti, posebno istočnjačkih. Navodno masoni koji žele upravljati svijetom snažno razvijaju pokret New Age, koji u planu masona (u skoroj budućnosti svijeta) treba postati jedina religija ujedinjenog čovječanstva. Taj se pokret “brižljivo“ pripremao, a pokrenulo ga službeno je glasilo novinarstva masona, izdavano u SAD-u pod naslovom New Age.

Neki kršćanski krugovi smatraju da je “Slobodno zidarstvo” u biti obožavanje Sotone kao vrhovnog arhitekta Svemira i nadalje se naglašava da je “članstvo u masonskim organizacijama za katolike nedopušteno, a o masonima imaju vrlo negativan stav i pravoslavne crkve“.

Nesporna je činjenica da su mnogi poklonici New agea i okultisti bili, i jesu, masoni. Štoviše, doprinos masona nastanku New agea nesaglediv je.

Masonske institucije imaju svoje konstitucije, pravila, simbole i obrede.

Jelenić je podnio ostavku nakon što je premijer Andrej Plenković rekao da bi to trebao učiniti, a nakon što je sam Jelenić potvrdio da je član slobodnih zidara. Objava je došla zbog predistrage protiv troje novinara tjednika 7Dnevno koji su, navodno, ucjenjivali liječnika Nikicu Gabrića i vođe jedne od masonskih loža. Tražili su od Gabrića 200.000 kuna kako ne bi objavili fotografije ceremonije masonske lože kojoj pripada.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr