Bivši glavni državni odvjetnik Jelenić mora dokazati da je napustio Masone

Foto: fah, Thinkstock; fotomontaža: narod.hr

Biti mason i tužitelj – ne ide skupa. Mišljenje je to etičkog povjerenstva DORH-a koje je razmatralo slučaj Dražena Jelenića. To ga je članstvo već koštalo funkcije glavnog državnog odvjetništva, zbog čega je danas – zamjenik.

Njegova nasljednica Zlata Hrvoj Šipek mišljenje Etičkog povjerenstva zatražila je oko mjesec dana nakon što je preuzela DORH, a ranije je već rekla da joj je Jelenić usmeno rekao da je napustio ložu. No sada traži službeno očitovanje u roku 15 dana, a Jeleniću prijeti stegovni postupak, navodi N1.

Podsjetimo, Jelenić je podnio ostavku 19. veljače 2020. nakon što se otkrilo da je bio član u masonskoj loži Veliki Orijent Hrvatske.

Glavni državni odvjetnik Jelenić podnio je ostavku pod Vladinim pritiskom, temeljenom na etičkim principima o nedopustivom prešućivanju članstva u masonima i što se upustio u razgovor i sugestije u istražnom predmetu koji je inicirao oftalmolog Nikica Gabrić, veliki meštar Velikog Orijenta Hrvatske, osnivač i ravnatelj Specijalne bolnice za oftalmologiju Svjetlost.

Dražen Jelenić postao je član udruge Veliki Orijent Hrvatske, odnosno masona, dva mjeseca prije nego što je u travnju 2018. godine imenovan na mjesto glavnog državnog odvjetnika.

Postavlja se pitanje kako je moguće da nitko od vladinih i sigurnosnih dužnosnika nije znao tu informaciju i upozorio na moguće ugroze prije imenovanja Jelenića na istaknutu funkciju? Brojni stručnjaci upozoravaju da Jelenić ne može biti niti zamjenik glavnom državnom odvjetniku, ali tu funkciju i dalje obnaša.

Republika Hrvatska je u posljednjih 18 godina na čelu DORH-a i njegovih zamjenika imala tek tri osobe koje se međusobno rotiraju na funkcijama. S obzirom da je Jelenić morao otići zbog neprofesionalnosti, kao i zbog potvrde SOA-e da zakon nije predviđao njegovu sigurnosnu provjeru za glavnog državnog odvjetnika te uzimajući u obzir da je zamjenik glavnog državnog odvjetnika postao za vrijeme Bajićevog mandata, postavlja se pitanja kontaminiranosti pravosudnog sustava sukobom interesa.

Dok je Jelenić morao otići zbog tajnog članstva u masonskoj loži, pozicije Mladena Bajića i Dinka Cvitana nisu dovedene u pitanje ni nakon što je Bože Vukušić objavio kako su bili članovi Komunističke partije. Prema navedenim dokumentima može se iščitati da je Dinko Cvitan primljen u Savez komunista 1983., a Mladen Bajić 1972. godine.

> Jelenić je morao odstupiti zbog članstva u masonskoj loži, a Bajić i Cvitan šute o svome članstvu u Komunističkoj partiji?

>Nastavak sukoba među masonima: Gabrić pokazao poruke koje je izmjenjivao s Jelenićem

>Ministru Ćoriću nije problem da je glavni državni odvjetnik mason: ‘To što je rekao mi se čini prihvatljivo i simpatično’

>Urednici i vlasnica tjednika i portala 7Dnevno privedeni zbog sumnje da su ucjenjivali Nikicu Gabrića zbog pripadnosti masonskoj loži

> Odvjetnik Olujić za Narod.hr: ‘Članovi masonskih loža, a pretpostavlja se da ih je u Hrvatskoj oko 700, ne bi trebali obavljati javne funkcije’

Masoni, također nazivani i “slobodni zidari” mistični su, strogo hijerarhijski organiziran pokret koji je, u današnjem smislu, nastao u prilikama liberalnog prosvjetiteljstva. Nadovezuje se na tradiciju zidarsko-klesarsko-graditeljskih cehova pa otuda proizlaze njihovi simboli šestar i kutnik. Uz njih se lože služe i simbolima križa, ključeva, mačeva i osvijetljene delte.

Što se tiče duhovnog aspekta današnje je jedno od područja rada masonerije i zaštita svakojakih pokreta i sekti, posebno istočnjačkih. Navodno masoni koji žele upravljati svijetom snažno razvijaju pokret New Age, koji u planu masona (u skoroj budućnosti svijeta) treba postati jedina religija ujedinjenog čovječanstva. Taj se pokret “brižljivo“ pripremao, a pokrenulo ga službeno je glasilo novinarstva masona, izdavano u SAD-u pod naslovom New Age.

Neki kršćanski krugovi smatraju da je “Slobodno zidarstvo” u biti obožavanje Sotone kao vrhovnog arhitekta Svemira i nadalje se naglašava da je “članstvo u masonskim organizacijama za katolike nedopušteno, a o masonima imaju vrlo negativan stav i pravoslavne crkve“.

Nesporna je činjenica da su mnogi poklonici New agea i okultisti bili, i jesu, masoni. Štoviše, doprinos masona nastanku New agea nesaglediv je.

Masonske institucije imaju svoje konstitucije, pravila, simbole i obrede.

Jelenić je podnio ostavku nakon što je premijer Andrej Plenković rekao da bi to trebao učiniti, a nakon što je sam Jelenić potvrdio da je član slobodnih zidara. Objava je došla zbog predistrage protiv troje novinara tjednika 7Dnevno koji su, navodno, ucjenjivali liječnika Nikicu Gabrića i vođe jedne od masonskih loža. Tražili su od Gabrića 200.000 kuna kako ne bi objavili fotografije ceremonije masonske lože kojoj pripada.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/n1