DORH u 2020. – nakon ostavke masona Jelenića po prvi puta na čelo došla žena

Foto: Fah (Fotomontaža: Narod.hr)

Godinu 2020. pamtit ćemo i po odlasku glavnog državnog odvjetnika Dražena Jelenića s te funkcije jer je otkriveno da je član masonske lože, nakon čega glavnom državnom odvjetnicom postaje Zlata Hrvoj-Šipek.

“Gđa Hrvoj-Šipek je jedna čestita i dobra pravosudna djelatnica što je dokazala u svom dosadašnjem radu. Ona nije od jučer u pravosuđu, ona radi već dugi niz godina. Ja vjerujem da bi ona trebala svakako povući neke energične korake u Državnom odvjetništvu, tim više što je ona nositelj u hijerarhijski subordiniranoj organizaciji – Državnom odvjetništvu – pa ima dosta velike ovlasti i moć da djeluje. Svakako je dobro da je iz DORH-a, koliko čujem, otišao zloglasni bivši državni odvjetnik – Mladen Bajić – da je on otišao u mirovinu, ali tu će trebati još učiniti puno energičnijih i snažnijih koraka, puno bi ih nova državna odvjetnica trebala učiniti ukoliko želi da pravosuđe profunkcionira onako kako treba. Tu još ima dosta ljudi iz bivšeg sustava, na terenu, računajući od općinskih državnih odvjetništva i njihovih zamjenika, pa preko županijskih državnih odvjetništva i njihovih zamjenika, USKOK-a do zamjenika same državne odvjetnice – trebat će još niz koraka učiniti da bi hrvatsko pravosuđe djelotvorno radilo.” – rekao je za Narod.hr odvjetnik Željko Olujić komentirajući hrvatsko pravosuđe u 2020. godini.

> Odvjetnik Olujić za Narod.hr analizira kako se Plenković 2020. borio protiv korupcije

Rad Državnog odvjetništva Republike Hrvatske koje se posljednjih godina posebno problematizira, između ostalog i zbog neučinkovitosti u procesuiranju ratnih zločina iz vremena Domovinskog rata, dodatno je kompromitiran otkrićem u veljači ove godine, da je glavni državni odvjetnik, Dražen Jelenić – mason. Otkriće je rezultiralo njegovom ostavkom nakon koje je premješten na mjesto zamjenika glavnog državnog odvjetnika. Ostaje pitanje smije li i tu funkciju obnašati kao član masonske lože. Upravo tu je temu pokrenula nova glavna državna odvjetnica, Zlata Hrvoj Šipek, zatraživši o tome mišljenje Etičkog povjerenstva nakon što je preuzela DORH.

Biti mason i tužitelj – ne ide skupa. Mišljenje je to etičkog povjerenstva DORH-a koje je razmatralo slučaj Dražena Jelenića. To ga je članstvo već koštalo funkcije glavnog državnog odvjetništva, zbog čega je danas – zamjenik. Hrvoj Šipek već je ranije rekla da joj je Jelenić usmeno rekao da je napustio ložu, a ona je studenom ove godine od njega o tome zatražila i službeno očitovanje. Za to očitovanje dobio je rok od 15 dana, no nije poznato kako je to završilo.

Dražen Jelenić bio je glavni državni odvjetnik nešto manje od dvije godine – od travnja 2019. do veljače ove godine. Na tom mjestu zamijenio je Dinka Cvitana.

> Jelenić je morao odstupiti zbog članstva u masonskoj loži, a Bajić i Cvitan šute o svome članstvu u Komunističkoj partiji?

> Nastavak sukoba među masonima: Gabrić pokazao poruke koje je izmjenjivao s Jelenićem

> Ministru Ćoriću nije problem da je glavni državni odvjetnik mason: ‘To što je rekao mi se čini prihvatljivo i simpatično’

> Mladen Bajić i Dinko Cvitan – zamijenili uloge prije dvije godine, što se promijenilo?

Republika Hrvatska je u posljednjih 18 godina na čelu DORH-a i njegovih zamjenika imala tek tri osobe koje se međusobno rotiraju na funkcijama. S obzirom da je Jelenić morao otići zbog neprofesionalnosti, kao i zbog potvrde SOA-e da zakon nije predviđao njegovu sigurnosnu provjeru za glavnog državnog odvjetnika te uzimajući u obzir da je zamjenik glavnog državnog odvjetnika postao za vrijeme Bajićevog mandata, postavlja se pitanja kontaminiranosti pravosudnog sustava sukobom interesa.

Dok je Jelenić morao otići zbog tajnog članstva u masonskoj loži, pozicije Mladena Bajića i Dinka Cvitana nisu dovedene u pitanje ni nakon što je Bože Vukušić objavio kako su bili članovi Komunističke partije. Prema navedenim dokumentima može se iščitati da je Dinko Cvitan primljen u Savez komunista 1983., a Mladen Bajić 1972. godine.

Glavni državni odvjetnik Jelenić podnio je ostavku pod Vladinim pritiskom, temeljenom na etičkim principima o nedopustivom prešućivanju članstva u masonima i što se upustio u razgovor i sugestije u istražnom predmetu koji je inicirao oftalmolog Nikica Gabrić, veliki meštar Velikog Orijenta Hrvatske, osnivač i ravnatelj Specijalne bolnice za oftalmologiju Svjetlost.

> Urednici i vlasnica tjednika i portala 7Dnevno privedeni zbog sumnje da su ucjenjivali Nikicu Gabrića zbog pripadnosti masonskoj loži

> Odvjetnik Olujić za Narod.hr: ‘Članovi masonskih loža, a pretpostavlja se da ih je u Hrvatskoj oko 700, ne bi trebali obavljati javne funkcije’

> Tko je Dražen Jelenić, novi glavni državni odvjetnik RH?

> Koje su ovlasti glavnog državnog odvjetnika i kako ih je Dinko Cvitan koristio?

Dražen Jelenić postao je član udruge Veliki Orijent Hrvatske, odnosno masona, dva mjeseca prije nego što je u travnju 2018. godine imenovan na mjesto glavnog državnog odvjetnika.

Masoni, također nazivani i “slobodni zidari” mistični su, strogo hijerarhijski organiziran pokret koji je, u današnjem smislu, nastao u prilikama liberalnog prosvjetiteljstva. Nadovezuje se na tradiciju zidarsko-klesarsko-graditeljskih cehova pa otuda proizlaze njihovi simboli šestar i kutnik. Uz njih se lože služe i simbolima križa, ključeva, mačeva i osvijetljene delte.

Što se tiče duhovnog aspekta današnje je jedno od područja rada masonerije i zaštita svakojakih pokreta i sekti, posebno istočnjačkih. Navodno masoni koji žele upravljati svijetom snažno razvijaju pokret New Age, koji u planu masona (u skoroj budućnosti svijeta) treba postati jedina religija ujedinjenog čovječanstva. Taj se pokret “brižljivo“ pripremao, a pokrenulo ga službeno je glasilo novinarstva masona, izdavano u SAD-u pod naslovom New Age.

Neki kršćanski krugovi smatraju da je “Slobodno zidarstvo” u biti obožavanje Sotone kao vrhovnog arhitekta Svemira i nadalje se naglašava da je “članstvo u masonskim organizacijama za katolike nedopušteno, a o masonima imaju vrlo negativan stav i pravoslavne crkve“.

Nesporna je činjenica da su mnogi poklonici New agea i okultisti bili, i jesu, masoni. Štoviše, doprinos masona nastanku New agea nesaglediv je.

Masonske institucije imaju svoje konstitucije, pravila, simbole i obrede.

Jelenić je podnio ostavku nakon što je premijer Andrej Plenković rekao da bi to trebao učiniti, a nakon što je sam Jelenić potvrdio da je član slobodnih zidara. Objava je došla zbog predistrage protiv troje novinara tjednika 7Dnevno koji su, navodno, ucjenjivali liječnika Nikicu Gabrića i vođe jedne od masonskih loža. Tražili su od Gabrića 200.000 kuna kako ne bi objavili fotografije ceremonije masonske lože kojoj pripada.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr