Afera Uljanik: Vrhovni sud odbio zahtjev za izuzeće predsjednika Županijskog suda u Rijeci

Kinesko izaslanstvo obišlo Uljanik, foto: fah Pula, 30.04.2019. - Izaslanstvo kompanije China Shipbuilding Industry Corporation (CSIC) obišlo je danas Uljanik. foto HINA / Daniel SPONZA/ ml

Vrhovni sud odbio je kao neosnovan zahtjev šestorice pritvorenih okrivljenika iz afere Uljanik, za izuzećem predsjednika Županijskog suda u Rijeci Veljka Miškulina, navodeći da okolnosti koje bi upućivale na njegovu nepristanost nisu utvrđene te da se može zaključiti kako podnošenje zahtjeva za izuzećem zbog neučinkovite organizacije rada predstavlja vid zluporabe prava.

Uljaniku ponovno odgođen stečaj: Novo ročište 17. svibnja

Branitelji šestorice koja se nalazi u istražnom zatvoru su prošloga tjedna zatražili izuzeće predsjednika Županijskog suda u Rijeci Veljka Miškulina i njegove zamjenice Filke Pejković te su iskazali nezadovoljstvo “neprihvatljivo sporim” postupanjem tog suda. Smatraju da je predsjednik Županijskog suda ostavio dojam pristranosti, jer je propustio organizirati kolanje spisa i donošenje odluka na način da se u predmetu, u kojem se okrivljenici nalaze u istražnom zatvoru, postupa s osobitom hitnošću.

Vrhovni sud je, kako se doznaje, ocijenio da su tvrdnje podnositelja zahtjeva neosnovane jer nisu utvrđene nikakve okolnosti koje bi ukazivale na pristranost predsjednika suda u Rijeci.

U odluci Vrhovnog suda stoji da se, nasuprot tome, može zaključiti kako podnošenje zahtjeva za izuzećem predsjednika Županijskog zbog neučinkovite organizacije rada predstavlja vid zlouporabe prava, onemogućivanjem odlučivanja o izuzeću sutkinje istrage te ovisno o vrsti odluke, onemogućavanjem odlučivanja, bilo te sutkinje, bilo drugog suca o prijedlogu za produljenje istražnog zatvora, prije isteka roka trajanja tog zatvora.

Sutkinja istrage Županijskog suda u Rijeci Ksenija Zorc odredila je prošlog tjedna daljnje, dvomjesečno zadržavanje u istražnom zatvoru za šestoricu okrivljenika u aferi Uljanik.

Odluku je donijela bez nazočnosti branitelja okrivljenika i okrivljenika koji su napustili sudnicu nezadovoljni što je sutkinja najavila odlučivanje o produljenju istražnog zatvora, a da nije zaustavila sve aktivnosti u tom postupku što su oni tražili u zahtjevu za njezinim izuzećem. Branitelji su otišli iz sudnice, a okrivljenici su se vratili u zatvor te je sutkinja potom odlučila o produljenju istražnog zatvora.

Odvjetnici šestorice okrivljenika zatražili su i izuzeće sutkinje istrage Ksenije Zorc navodeći da je napisano rješenje o određivanju pritvora imala prije davanja iskaza branitelja i okrivljenih, jer nije žurno sazvala ponovljeno ročište i nije donijela odluku o pravomoćnosti istrage.

Bivši predsjednik Uprave Uljanik grupe Gianni Rossanda, bivši članovi Uprave Marinko Brgić i Veljko Grbac, bivši predsjednik Uprave 3. maja Maksimilijan Percan, bivši direktori Uljanik plovidbe Dragutin Pavletić i Uljanik Brodogradilišta Silvan Kranjc prošlog tjedna su, odlukom sutkinje istrage Ksenije Zorc, zadržani u istražnom zatvoru.

Uz šestoricu, u aferi Uljanik osumnjičeno je još osam osoba te tvrtka Uljanik plovidba i to za kažnjiva djela zlouporabe u gospodarskom poslovanju i subvencijsku prijevaru u tvrtkama Uljanik i 3. maj, kojima je tim tvrtkama i državnom proračunu nanesena šteta od 1,2 milijarde kuna. Sumnja se da su kaznena djela počinjena na području Rijeke i Pule od siječnja 2010. do sredine listopada 2017.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina